Ziekenhuis Dirksland stijgt naar 56ste plek

Voor de tiende keer heeft het AD een Ziekenhuis Top 100 samengesteld. Met deze lijst kan de patiënt alle ziekenhuizen in Nederland op hun prestaties beoordelen. Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis in Dirksland nam in 2012 nog de 74e plek in maar is in 2013 gestegen naar de 56e plek. De hoogste notering voor het ziekenhuis was in 2006, toen behaalde het een 2e plaats.

Voor de ranglijst is gebruik gemaakt van 36 kwaliteitscriteria. Hiervan zijn 29 criteria afkomstig van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, of van medische werkgroepen van het project Zichtbare Zorg, waarin de Orde van Medisch Specialisten, zorgverzekeraars, patiëntenorganisaties en verenigingen van medisch specialistisch samenwerken. Deze 29 criteria hebben betrekking op medische handelingen van het ziekenhuis, bijvoorbeeld het aantal heroperaties, de aanpak van ondervoeding en het aantal risicovolle operaties. De ziekenhuizen hebben de informatie zelf openbaar gemaakt, om patiënten te informeren, maar ook omdat de Inspectie op deze manier toezicht houdt op ziekenhuizen.

Het AD heeft de criteria geselecteerd om een aantal redenen: er is een mix gemaakt van veelvoorkomende, chronische en heel specialistische aandoeningen; maar er zijn ook criteria meegenomen die voor iedere patiënt van belang zijn, zoals de kwaliteit van de verpleging. Ook is er gekeken of voldoende ziekenhuizen de gegevens hebben aangeleverd en of er bij een criterium kwaliteitsverschil is tussen de ziekenhuizen.

DeltaFiber