Nu op de radio: Archipel bij nacht

Resultaten van intensieve milieucontroles in Zuid-Holland

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Op 23 en 24 september 2005 vonden de handhavingsactie in heel Nederland plaats. Voor Zuid-Holland zijn de eerste resultaten bekend. Tot nu toe heeft de actie veel kleine en weinig grove overtredingen opgeleverd. De acties waren dit jaar onder andere gericht op afval, het buitengebied, veiligheid en toezicht buiten kantooruren. De handhavingsactie in Zuid-Holland omvatte in totaal 90 projecten. Circa 66% van de controles vonden buiten kantooruren plaats. Tijdens de estafette kwamen onder andere illegale visserij, verwaarloosde dieren, verboden afvaltransporten, illegale bewoning en een gevaarlijke situatie bij een tankstation voor boten aan het licht.


Totaal zijn in Zuid-Holland een kleine 1000 gezamenlijke controles uitgevoerd. De verwerkte gegevens leveren 461 (mogelijke) overtredingen op. De samenwerking bleek een succes. Door deze actie hebben partijen nu al weer nieuwe projecten afgesproken.

Resultatenoverzicht (tot zaterdag 24 september 2005 15.00 uur)
(Mogelijke) overtredingen Aantal
Ruimtelijke ordening 88
Natuur en recreatie 18
Water (grond- en oppervlaktewater) 30
Milieuregelgeving 267
Algemene plaatselijke verordening, Scheepvaartbesluit en Wet dierenbescherming 58

Vervolgprocedure
Bestuursrechtelijk
- 221 schriftelijke waarschuwingen
- 26 vergunningsprocedures gestart
- 150 hercontroles
- 7 bestuursdwang
- 10 dwangsom opgelegd
Strafrechtelijk
-  69 processen verbaal
- 47 waarschuwingen
- 4 lik op stuk

In Zuid-Holland krijgen 414 zaken een bestuursrechtelijk en 120 een strafrechtelijk vervolg. Tijdens de actie kwamen vooral kleine overtredingen aan het licht.

Een greep uit de constateringen
Zaterdag 24 september
Tijdens een vroege milieuvlucht boven de Haagse regio zag een inspecteur dat bij een bedrijf buiten de vergunde tijden werkzaamheden plaatsvonden. Dit kan een bestuursrechtelijk vervolg krijgen.

In de regio Holland Rijnland stuitten de handhavers op mogelijk illegale bewoning waarbij ook diverse onveilige situaties bleken. Geblokkeerde nooduitgangen werden aangetroffen en brandblusmiddelen waren niet op orde.

Bij een illegale dierenhandelaar in de buurt van Alphen aan den Rijn zijn een kieviet, drie Turkse tortels en een blauw gele ara in beslag genomen, de handelaar kreeg een proces verbaal. De politie Zuid-Holland Zuid trof bij een andere controle 9 ernstig verwaarloosde kippen aan. Ook deze overtreder kreeg een proces verbaal.

Vrijdag 23 september
Twee projecten rond de Visserijwet en de Algemene plaatselijke verordening leverden vrijdagavond enkele processen verbaal voor het vissen buiten toegestane uren op. Voor het varen na zonsondergang zijn twee waarschuwingen gegeven.

Bij een afvaltransportcontrole in de buurt van Sassenheim zijn 7 controles uitgevoerd naar afvoer van bedrijfsafval. Bij 6 ervan bleek de registratie niet in orde te zijn. Mogelijk zat daar 1 illegaal transport tussen. Nader onderzoek vindt plaats.

Tijdens de 24-uurs actie kwamen bij de milieutelefoon in korte tijd 11 stankklachten uit Middelharnis binnen. Inspecteurs die vanwege de actie in de buurt waren hebben een direct een onderzoek ingesteld.
Een handhaver constateerde onderweg naar een bestrijdingsmiddelencontrole verbranding van afval bij een boerderij. Het Zuid-Hollandse meldpunt gaf dit door aan de politie. Deze stelt een onderzoek in.

Algemeen
Controles richtten zich op de horeca, afvaltransporten, glastuinbouw, visserij en lozingen. Veel controles stonden in het teken van veiligheid. De handhavers zochten naar illegale bewoning in het buitengebied en overtredingen van regels in natuur- en recreatiegebieden. De bezoeken vonden onaangekondigd plaats. De handhavingsactie in Zuid-Holland omvat in totaal 90 projecten. Circa 66% van de controles vond buiten kantooruren plaats.  De actie werd dit jaar in alle provincies tegelijkertijd uitgevoerd. Doel van de actie is om naast het controleren van het nalevingsgedrag, te kijken hoe de samenwerking kan worden verbeterd.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina