Nu op de radio: Archipel bij nacht

Bestuurlijke toekomst Goeree-Overflakkee besproken in werkconferentie

Foto

Op maandag 3 maart 2008 hebben de colleges van de gemeenten Dirksland, Goedereede, Middelharnis en Oostflakkee een gezamenlijke werkconferentie gehouden over de bestuurlijke toekomst op het eiland. De bedoeling van deze bijeenkomst was om met elkaar in gesprek te gaan en te verkennen op welke gebieden en op welke wijze gezamenlijk optrekken mogelijk is.

Medio 2007 hebben de colleges en gemeenteraden van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee de rapporten van de uitgevoerde bestuurskrachtonderzoeken ontvangen. Vanaf dat moment hebben de colleges regelmatig met elkaar gediscussieerd over de bestuurlijke toekomst, intensivering van de samenwerking en samenvoeging. Om de discussies meer sturing te geven, is besloten om over dit onderwerp een werkconferentie te houden. De conferentie werd voorgezeten door de heer Van Bijnen; gemeentesecretaris van de gemeente Barendrecht en adviseur voor gemeenten bij samenwerkings- en efficiencyvraagstukken.

Onder leiding van de heer Van Bijnen is in beeld gebracht welke landelijke en regionale ontwikkelingen de komende jaren op de vier gemeenten af komen. Zo is onder meer gesproken over het doorzetten van digitalisering en regelgeving, de druk vanuit de provincies op de kleinere gemeenten, de afname van het aantal inwoners in sommige gemeenten, de verdergaande decentralisatie waardoor meer taken en risico's bij de gemeenten komen te liggen, de soms zorgwekkende financiële situatie en de steeds groter wordende partners waar de vier gemeenten mee te maken krijgen.

Daarnaast zijn de beelden en posities van de afzonderlijke gemeenten onder de loep genomen. De individuele colleges gaven aan hoe zij tegen elkaar aankijken en welke sterktes en zwaktes er bij elkaar worden ervaren. Op deze manier is in een open sfeer gewerkt aan het versterken van het vertrouwen in elkaar.

In het middagprogramma werden door een tweetal bestuurders vanuit andere gebieden van Zuid-Holland ervaringen ingebracht over de daar gemaakte keuzes. Zo was de heer Van Erk, burgemeester Bergambacht, aanwezig om te vertellen over de samenwerking in de Krimpenerwaard en kwam de heer Bosman, wethouder Zevenhuizen-Moerkapelle, vertellen over het proces van herindeling. Beide presentaties waren bedoeld om de colleges van Goeree-Overflakkee voor te lichten over de positieve en negatieve consequenties van intensieve samenwerking en herindeling.

Tijdens de conferentie zijn door de colleges nog geen concrete uitspraken gedaan over het bestuurlijke eindbeeld. Wel is duidelijk geworden dat de vier gemeenten elkaar zeker nodig gaan hebben. Medio april vindt een vervolgafspraak plaats, waarin de colleges verder kunnen praten over de invulling van de bestuurlijke toekomst van Goeree-Overflakkee. De werkconferentie vormt hiervoor een uitstekende basis.