Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Burgeravond Achthuizen druk bezocht

Foto

Dinsdag 23 juni 2009 organiseerde de gemeenteraad van Oostflakkee een burgeravond in Achthuizen. Twee sprekers lichtten actuele onderwerpen toe en gaven hiermee inspiratie voor vele gesprekken tussen raadsleden en inwoners van het dorp. Ongeveer zestig inwoners bezochten de burgeravond.

Waarnemend burgemeester Jan Heijkoop van de gemeente Oostflakkee leidde de avond in. Hij sprak zijn waardering uit voor het vele aantal inwoners dat op de avond was verschenen en op die manier hun betrokkenheid met het dorp toonden. Hij nodigde de aanwezigen uit om te luisteren naar de twee sprekers en vervolgens met de gemeenteraadsleden in gesprek te gaan. Dat laatste is immers het uitgangspunt van een burgeravond; raadsleden die van inwoners horen wat er leeft in het dorp en zo hun politieke agenda kunnen bepalen.

De heer De Waal, voorzitter van woningbouwvereniging Den Bommel, was de eerste spreker van de avond. Hij hield een betoog over de nieuwbouwplannen van zijn vereniging die de afgelopen veertien jaar helaas niet van de grond kwamen. Hij zou graag een Woon-zorgcomplex, levensloopbestendige woningen en starterwoningen creëren in Achthuizen. Hij zou namelijk niet graag zien dat inwoners 'gedwongen' worden om te verhuizen omdat er in Achthuizen geen passend aanbod van woningen is. De bouw van de woningen moet de leefbaarheid van Achthuizen mede bevorderen.

Een terugblik op de geschiedenis van Achthuizen en een aantal actuele zaken werden vervolgens toegelicht door de heer De Wit. Hij is onder meer vrijwilliger in 'Buurthuus', het dorpshuis van Achthuizen. Na een korte uiteenzetting over het ontstaan van Achthuizen, stipte hij een aantal zaken aan die inwoners van Achthuizen aan het hart gaan. Zo sprak hij zich uit over de slechte ontsluiting van een van de wijken in het dorp. Hij zou graag zien dat de politiek hier actiever mee aan de slag gaat. Verder gaf hij aan het erg jammer te vinden dat het college van de gemeente er ook dit jaar voor koos om alleen aanwezig te zijn bij de officiële herdenking op 4 mei in Ooltgensplaat. "Waarom is er geen afvaardiging mogelijk bij de herdenking bij het monument in Achthuizen?", zo vroeg hij zich hardop af. Ook de heer De Wit had de woonwensen van de inwoners in zijn toespraak opgenomen.

Waarnemend burgemeester Heijkoop bedankte de sprekers en gaf aan dat het tijd was om met de raadsleden van gedachten te wisselen over onderwerpen naar keuze. Aan het einde van de avond was het buurtagent Jaap Kok die nog een aantal zaken naar voren bracht. Zo sprak hij zijn waardering uit voor het feit dat er inwoners zijn die de politie waarschuwen als er overlast is. Bijvoorbeeld van jongeren die na het bezoek aan een discotheek, nog rond blijven hangen in het dorp en voor onrust zorgen. Ook na diverse incidenten op een van de speelplaatsen in het dorp zijn dankzij hulp van inwoners jongeren opgepakt en bestraft. Toch zijn er nog voldoende gevallen bekend waarbij geen contact is opgenomen in geval van incidenten. Hij zou graag zien dat inwoners nog alerter zijn en de politie waarschuwen.

Aan het einde van de avond bedankte waarnemend burgemeester Jan Heijkoop de aanwezigen nogmaals voor hun komst en inbreng. Hij vertrouwde erop dat de punten die zijn ingebracht, meegenomen worden in de overwegingen die de raadsleden maken bij toekomstige besluitvorming.