Nu op de radio: Archipel bij nacht

Feestelijke afsluiting cursus wakzwemmen

Foto

Zaterdag 28 november 2009, ontvingen ruim 70 dolenthousiaste kinderen hun 'wakzwemcertificaat'. In deze wintermaanden kan men soms genieten van de sneeuw- en ijspret. Heerlijk sneeuwballen gooien of met z'n allen schaatsen. Echter in deze pret schuilt ook een groot gevaar! IJsje kraken of schaatsen op dun ijs kan heel vervelende gevolgen hebben.

Al enkele jaren geven wij tijdens onze schoolzwemlessen aandacht aan het wakzwemmen. Tijdens deze lessen werd geprobeerd de kinderen te wijzen op de gevaren van (te dun) ijs en er werd geoefend om zichzelf of anderen te redden uit gevaarlijke situaties. Wanneer iemand onverwachts in het water terechtkomt is dat uiteraard meestal gekleed. De omstandigheden zijn totaal anders dan in het bekende zwembad. Het water is, zeker in de winter, een stuk kouder. De afgelopen drie weken is er door alle kinderen van het schoolzwemmen in Dirksland, Melissant en Herkingen aandacht besteed aan dit onderwerp. Tijdens deze lessen werden de kinderen technieken aangeleerd om zichzelf of anderen te redden.

Zaterdag 28 november 2009 was het moment aangebroken waarop de deelnemers moesten laten zien wat ze in de speciale lessen geleerd hebben. Onder grote publieke belangstelling deden 70 kinderen verdeeld over twee groepen mee aan het examen dat bestond uit o.a. de volgende onderdelen: reddend zwemmen, drijven, watertrappen, schoolslag, rugzwemmen en natuurlijk het onder het 'ijs' door zwemmen en in de 'wakken' boven komen. Ook moesten de kinderen hun vriendje of vriendinnetje 'redden' uit het water met beschikbaar materiaal. Een extra moeilijkheidsfactor was dat alle onderdelen uiteraard met kleding aan uitgevoerd moesten worden inclusief wintermuts en een wintersjaal. Om de omstandigheden zo echt mogelijk na te bootsen waren in het zwembad speciale schermen geplaatst met daarin een aantal 'wakken'. De deelnemers vonden vooral het onderdeel met het grote 'wak' heel spannend. Onder het ‘ijs' waren de duikers van duikgroep '84 uit Dirksland ter plekke om de veiligheid van de kinderen te waarborgen. Vanaf de kant hield het badpersoneel van De Gooye toezicht.

Na afloop bleek dat alle deelnemers voor het examen geslaagd waren en konden de certificaten uitgereikt worden. Dit certificaat is mede mogelijk gemaakt door stichting Jannetje Gorissen. Mede dankzij de inspanningen van zuster Gorissen is er in 1974 een zwembad gebouwd in Dirksland. Ook dankzij deze stichting kon het schoolzwemmen in stand gehouden worden voor Dirksland. De heer Jan Verboom, Penningmeester van stichting Jago, deelde de welverdiende certificaten uit. Om deze feestelijke gebeurtenis te vieren kregen alle kinderen na afloop - heel toepasselijk - een heerlijk ijsje aangeboden.

Volgend jaar
Ook volgend jaar zal er tijdens het schoolzwemmen weer aandacht gegeven worden aan het wakzwemmen. Tevens zullen er dan ook cursussen gegeven worden voor de kinderen die niet (meer) meedoen met het schoolzwemmen.

Foto's
Van deze speciale gebeurtenis zijn ook vele foto's genomen. De foto's boven water zijn te vinden op www.degooye.nl. De foto's onderwater kunt U bekijken op de website van de duikgroep www.duikgroep84.nl.  

Hieronder volgende namen van alle geslaagden:
Barry van der Bok, Bregtje Delhaas, Chimène van Gils, Danique Goud, David de Berg, Djessie Bartelds, Esra Kooij, Janelle zevenbergen, Jasmijn Bezemer, Jim Molenaar, Jonah van Prooyen, Marisa Nieuwpoort, Mark Bezemer, Martijn Bakvis, Menno Rietveld, Michelle Zwankhuizen, Milou Slinger, Nikki van Dijk, Ryan van Gessel, Ryan van Loon, Sander van Ast, Sanne Corver, Steven Groenendijk, Victor Knoll, Wendy Visser, Amy van Heukelen, Denise van Loenhout, Gijs van der Woerd, Jeffrey van Es, Kevin Hoogstad, Carleen Struik, Iwan de Vos, Laura de Waal, Angela Wielaard, Art Grootenboer, Bart Peeman, Claire van Es, Diana Kalle, Elske Kalle, Gerhard van Wolfswinkel, Hanna Nagtegaal, Iris de Munck, Joep berkhof, Jonathan Melisaant, Lisa de Blok, Lisa van Barneveld, Loran de Pijper, Mariët Goedegebuur, Mattijs Simons, Mels de Ruiter, Menno Stolk, Merel Melissant, Nora Fransen, Patrick van der Honaard, Roosmarijn van Dam, Rosalie Baelde, Rosalie Melissant, Sanne Fransen, Sweeder Braakman, Thomas de Jong, Timo Rentes, Vera van der Veer, Wouter Elzes, Ashley van Gessel, Mark Nieuwland, Levi van Bruinisse, Teunis van Dieren, Niels Koert.