Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Peuter-kleutergroep bevordert overgang van spelen naar leren

Foto

Op OBS Stellegors in Stellendam bloeit een bijzondere samenwerking op tussen de kinderopvang van Kibeo en de school. Sinds begin november 2023 bundelen zij hun krachten om de ontwikkeling van peuters en kleuters te stimuleren in een gezamenlijke peuter-kleutergroep.

Met een maximumcapaciteit van 16 kinderen, brengt deze groep oudste peuters vanaf 3 jaar en jongste kleuters van net vier jaar samen. Het doel is helder: een soepele overgang creëren van peuter naar kleuter, waarbij de kinderen langer de tijd hebben om te wennen aan de kleuterklas.

In deze gezamenlijke omgeving wordt er specifiek ingespeeld op de ontwikkelingsbehoeften van elk kind. De kinderen, in de leeftijd van 3 tot 4 jaar, leren door middel van spel. Ze doorlopen fasen van sensorisch spel en naast elkaar spelen tot het ontwikkelen van rollenspellen en samen spelen.

De peuter-kleutergroep wordt ondersteund door zowel een pedagogisch medewerker als een leerkracht-ondersteuner. Dit zorgt voor een optimale aandacht voor elk kind in de groep, waarbij de focus ligt op een doorgaande ontwikkeling.