Nu op de radio: Archipel bij nacht

Start 'Hart van Dirksland' in januari 2012?

Foto

Woningbouwvereniging Dirksland en Aannemingsbedrijf Van den Nieuwendijk B.V. hebben dinsdag 25 oktober 2011 de aannemingsovereenkomst getekend voor de realisatie van het project "Hart van Dirksland". Na een intensief en lang traject van voorbereiding was het dit najaar zover dat de aannemingsovereenkomst ondertekend kon worden. De afgelopen maanden is door het team van architecten, installateurs, constructeur, aannemer en opdrachtgever Woningbouwvereniging Dirksland in gezamenlijkheid gewerkt aan dit plan.

Met als eindresultaat een volledig tot op detail uitgewerkt plan, wat in principe gereed is voor uitvoering en waarvoor de vereiste vergunningen zijn afgegeven.

Verschillende belangen
Bij ontwikkeling en realisatie van nieuwbouw spelen altijd meerdere belangen een rol. Zeker wanneer dit op een zogenaamde inbrei-locatie in een bestaande dorpskern plaatsvindt, kunnen belangen groter en meer tegengesteld zijn dan wanneer bijvoorbeeld aan een dorpsrand ontwikkeld wordt. Zo ook bij het Hart van Dirksland. Gedurende het ontwikkelingproces hebben verschillende belanghebbenden hun zienswijzen kenbaar gemaakt en zijn standpunten ten aanzien hiervan met elkaar uitgewisseld. Tenslotte is ook Woningbouwvereniging Dirksland er veel aan gelegen om binnen haar mogelijkheden tegemoet te kunnen komen aan wensen van bijvoorbeeld Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, directe omwonenden of vereniging De Motte en daarbij rekening te houden met deze verscheidenheid aan belangen.

Aanpassingen
Deze verscheidenheid heeft er toe geleid dat gedurende het vergunning-aanvraagtraject, het ontwerp op verschillende onderdelen in opdracht van de woningbouwvereniging is aangepast. Onder andere met het toepassen van andere materialen op gevels en daken, het creëren van verspringende gevels tussen de panden aan het Achterdorp en markering van de Dorpsscheisloot, is zoveel mogelijk geprobeerd tegemoet te komen aan de verschillende wensen. Dat dit niet tot ieders volledige tevredenheid kan leiden is geen verrassing. En een voorstel wat onlangs nog is gepresenteerd voor het opnieuw uitwerken van een alternatief ontwerp, betekent helaas een vertraging voor het project en een onacceptabele verhoging van de kosten.

Start bouw januari 2012?
Woningbouwvereniging Dirksland meent dat met de realisatie van het "Hart van Dirksland" een algemeen dorpsbelang gediend wordt. Daarom heeft zij destijds de gebouwen op deze locatie (welke door leegstand en verval al jaren doorn in het oog van veel Dirkslanders is) aangekocht. Met de aanstaande realisatie van appartementen en starterswoningen in combinatie met een kinderdagopvang, een consultatiebureau, een dagopvang voor ouderen, een apotheek en een praktijk voor fysiotherapie en de aanwezigheid van andere ondernemers, wordt de omgeving van het Achterdorp en Kattewacht weer levendig. Het project is een stimulans voor de leefbaarheid van Dirksland.

Of de bouw daadwerkelijk januari 2012 kan aanvangen hangt op dit moment af van in hoeverre belanghebbenden hun wensen volledig gerealiseerd willen zien en mogelijk tegen de verleende vergunning in beroep gaan bij de Raad van State. Woningbouwvereniging Dirksland respecteert deze mogelijkheid, echter hoopt zij dat het bredere dorpsbelang ook voor deze partijen uiteindelijk doorslag geeft om zodoende nu, maar zeker ook in de toekomst, te willen samenwerken bij het verantwoord in stand houden en ontwikkelen van gemeenschappelijke dorpsvoorzieningen.

Foto: dhr. K de Vogel namens de aannemer en dhr A. Molenaar namens de woningbouwvereniging.