Luister radio: Archipel bij nacht of kijk live TV

Hans Groenendijk winnaar Grote Prijs Goed voor Goed vanuit Bordeaux

Foto

Op dinsdagavond 25 juni 2024 hebben 22 duivencoaches van PV de Combinatie 122 duiven ingekorfd voor de marathonvlucht vanuit Bordeaux. Bordeaux, een stad in het Zuidwesten van Frankrijk, staat bekend om zijn wijnen en heeft meerdere keren als start- en/of finishplaats gediend voor etappes in de Tour de France. Hemelsbreed bedraagt de afstand tot Middelharnis 840 km.

In tegenstelling tot voorgaande weken zagen de weersvoorspellingen er gunstig uit, en het was bijna zeker dat de duiven op vrijdagmorgen gelost zouden worden.

Op vrijdagmorgen 28 juni 2024 bleken de omstandigheden inderdaad prachtig te zijn. Om 08:00 uur kon het sein tot lossen worden gegeven voor de ruim 12.000 duiven die Nederlandse duivencoaches hadden ingekorfd, waaronder die van PV de Combinatie. Met een lichte noordoostenwind konden de duiven aan hun vlucht naar huis beginnen.

Gezien de afstand van meer dan 800 km en de tegenwind, werd berekend dat de eerste duiven naar verwachting een snelheid tussen de 65 en 70 km/u zouden kunnen halen.

Naarmate de avond vorderde, nam de spanning bij de duivencoaches toe. Toen Hans Groenendijk zijn 4-jarige doffer NL20-1466066 met een prachtige duikvlucht zag aankomen en op het hok zag landen, brak de vreugde los. De doffer werd geconstateerd om 20:42:58, wat resulteerde in de 1e prijs bij PV de Combinatie en de overwinning van de Grote Prijs Goed voor Goed. Hiermee behaalde hij ook een mooie 16e plaats in Noord- en Zuid-Holland.

Deze doffer, een ervaren weduwnaar, heeft al vele prijzen op zijn naam staan.

Bij thuiskomst stond zijn duivin op hem te wachten, en ze hebben vrijdagavond en de hele zaterdag gezellig met elkaar doorgebracht.

De '066 heeft zijn talent niet van een vreemde, aangezien deze afstamt van Kevin'374 x Casje (Cas van de Graaf). Kevin'374 is een kleinzoon van de beroemde '80 van Hans Groenendijk. De '066 heeft op 9 marathonvluchten maar liefst 8 vroege prijzen behaald, wat respect afdwingt bij kenners.

Hans, een van de oudste leden van de vereniging, heeft wederom een prachtige prestatie neergezet. Hij heeft in de loop der jaren vele vroege prijzen en diverse kampioenschappen gewonnen, niet alleen binnen de vereniging, maar ook op groter niveau.

De Grote Prijs Goed voor Goed heeft een waardige winnaar gekregen.

Kees van den Bos behaalde de 2e en 3e prijs, wat een uitstekende prestatie is. Opmerkelijk is dat deze twee duiven vrijwel gelijktijdig werden geconstateerd en ook nog eens aan elkaar gekoppeld zijn. Een bijzondere prestatie op zo'n afstand!