Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Wim Groenendijk winnaar Grote Prijs Slagerij van Zuidland vanuit Pontoise

Foto

Op zaterdag 25 mei 2024 heeft de Grote Prijs Slagerij van Zuidland plaatsgevonden, gevlogen vanuit Pontoise, een week later dan gepland. Dit kwam door het ongunstige weer tijdens het Pinksterweekend, waardoor de vlucht van zaterdag werd uitgesteld naar zondag. De lossingsverantwoordelijken hebben toen besloten om dichterbij huis te komen voor het lossen van de duiven.

Donderdag 23 mei 2024 hebben 32 duivencoaches 726 duiven ingekorfd bij PV de Combinatie. Deze duiven zouden allemaal meedingen naar de overwinning van deze Grote Prijsvlucht vanuit Pontoise, gelegen in Frankrijk, ongeveer 28 km ten Noord-Westen van het centrum van Parijs aan de rivier Oise, wat "Brug over de Oise" betekent.

Op zaterdagochtend was het grijs en regenachtig, maar tegen het einde van de ochtend klaarde het op. Op dat moment konden de begeleiders zich gereedmaken op de losplaats om de duiven te lossen. Om 12:15 uur werden ruim 24.000 duiven van afdeling 5 Zuid Holland vrijgelaten, waaronder de 726 duiven van PV de Combinatie uit Middelharnis.

Na de lossing begon het berekenen van de vliegsnelheden. Met de wind schuin mee was het mogelijk dat de duiven wel 90 km per uur zouden kunnen vliegen. Om 15:56:00 uur landden ineens 3 duiven boven het hok van Wim Groenendijk in Ooltgensplaat, waarvan er 2 van hemzelf waren en 1 vreemde. De 4-jarige doffer 1742412 kwam als eerste aan, gevolgd door '954.

Wim, die dit jaar lid is geworden bij PV de Combinatie, zat klaar met zijn vaste toeschouwer Peter om de duiven op te wachten. Ze genoten van de aankomst van de twee duiven, die de 1e en 2e prijs behaalden bij PV de Combinatie en tevens de Grote Prijs Slagerij van Zuidland wonnen. In het Samenspel Zuid Hollandse Eilanden won Wim de 2e en 3e prijs.

De winnende doffer had eerder al indrukwekkende prestaties geleverd en is gekweekt uit een soort van M. Boeren uit Oudenbosch en Broex uit Turnhout.

Het was een succesvolle vlucht met een terechte winnaar.