Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Afscheid dokterspaar Nijhof & De Morée

Foto
Ooltgensplaat, Achthuizen en Langstraat nemen afscheid van dokterspaar en maken kennis met de nieuwe huisartsen.

Er gingen al lange tijd geruchten dat de dokteren in Ooltgensplaat gingen stoppen en dat naar vervanging werd gezocht. Maar dit bleef bij geruchten totdat er een brief bij alle patiënten van de artsen Nijhof & De Morée op de mat viel waarin hun stoppen werd aangekondigd en tevens de namen van hun opvolgers bekend werden gemaakt.

Op zaterdag 16 januari 2016 was een afscheidsreceptie in het MFC 't Centrum door het artsen echtpaar georganiseerd en kon er kennis worden gemaakt met de nieuwe artsen Boon en Driece en hun families.

De dorpsraad In Ooltgensplaat heeft op verzoek van enkele inwoners een actie opgestart die met hulp van mevrouw J. Poortvliet-de Vos en de heer Willy Heintjes is uitgemond in een bijzondere activiteit. Alle basisscholen in Ooltgensplaat en Achthuizen hebben meegewerkt aan een herinneringsboek en in dit herinneringsboek is ook een bijdrage toegevoegd van een van de oudste patiënten van Nijhof en de Moree, namelijk Piet in 't Veld. De archivaris van Ooltgensplaat beschikte over foto's van de komst van het jonge dokters paar zo'n dertig jaar geleden in Ooltgensplaat. Zij waren ook aanwezig bij het afscheid van dokter Kramers. Ook Piet in 't Veld was op de afscheidsreceptie aanwezig.

De afscheidsreceptie werd door zeker 400 personen bezocht. Op een bepaald moment stonden de gasten, die afscheid wilden nemen, buiten te wachten. Het personeel van 't Cenrtum voorzag deze mensen buiten van koffie en thee.

Geanimeerde gesprekken vonden plaats tussen de patiënten van de doktoren en vele herinneringen werden opgehaald. Ook de kinderen en kleinkinderen van de familie Nijhof waren hierbij aanwezig. Tijdens de receptie werden cadeaus aangeboden en was er gelegeneheid om een financiële bijdrage te schenken dat door het doktersechtpaar geschonken zou worden aan een goed doel. Alle inwoners van de kernen Ooltgensplaat, Achthuizen en Langstraat waren hiervan door een brief van het actiecomité op de hoogte gesteld.

Tijdens een korte toespraak heeft Gerrit Poortvliet uit Ooltgensplaat stil gestaan bij de veranderde positie van een huisarts in zijn of haar praktijk. Hij vergeleek een huisarts met een kassière bij de supermarkt. Je kan er nooit omheen. De huisarts die een centrale rol speelt in de zorg en de kassière die een centrale rol speelt in het verkrijgen van het dagelijkse voedsel. Hij wenste het dokterspaar een goede tijd toe in het Utrechtse, nabij de kinderen en kleinkinderen. Tevens sprak hij de hoop uit dat dokter Driece en zijn gezin het goed naar hun zin zullen krijgen in Ooltgensplaat en dat dit misschien een stimulans kan zijn voor dokter Boon om ook in Ooltgensplaat te komen wonen.

Aan het slot van de geanimeerde receptie werd verzocht bekend te maken waaraan het geld zou worden overgemaakt. Poortvliet deelde dit graag mee. Het dokterspaar had besloten dit te schenken aan War Child, de organisatie die kinderen met een oorlogssyndroom weer probeert terug te brengen in de vredesmaatschappij. Deze mededeling oogstte veel applaus. Na het maken van de zogenaamde statiefoto's werd de succesvolle en inhoudsvolle middag afgesloten.