Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Beroep PVDA bestuur Oostflakkee gegrond verklaard

Gemeente Oostflakkee - De beroepscommissie van de PVDA heeft uitspraak gedaan in het conflict tussen afdelingsbestuur en partijbestuur aangaande het op non-actief stellen van het afdelingsbestuur door het hoofdbestuur. Het afdelingsbestuur is op alle gronden in het gelijk gesteld.

In juni 2008 werd door de ledenvergadering van de afdeling Oostflakkee bij motie aan het afdelingsbestuur de opdracht gegeven in gesprek te gaan met de Gemeenteraadsfractie. Doel moest zijn de fractie te bewegen, de eerder gemaakte samenwerkingsafspraken na te komen en te zorgen dat de gemeenteraadsfractie voldoende rekening zou houden met de standpunten van de ledenvergadering van de PvdA. Het afdelingsbestuur betrok het landelijk partijbureau bij de gesprekken.

Tijdens een gesprek met de fractie in september 2008 bleek dat de fractie niet bereid was met het afdelingsbestuur samen te werken. In het traject dat hierop volgde besloot het landelijk partijbestuur het afdelingsbestuur uit haar functie te ontheffen.

Het afdelingsbestuur vond dit niet terecht en tekende beroep aan bij de beroepscommissie van de Partij van de Arbeid die voor dit soort kwesties door het congres is ingesteld. Deze beroepscommissie heeft beide partijen de gelegenheid gegeven hun handelen schriftelijk en mondeling te verdedigen. De commissie heeft inmiddels een besluit genomen. Het beroep van het afdelingsbestuur is gegrond verklaard, zowel op formele als materiële gronden.

De maatregel van het landelijk partijbestuur is hiermee ongedaan gemaakt, het afdelingsbestuur van Oostflakkee is weer in functie. De beroepscommissie heeft door haar snelle uitspraak vlot duidelijkheid willen geven in deze kwestie. Het besluit is bindend voor beide partijen.

Voorzitter Wim Noordzij: "Ik ben blij dat bewezen is dat het afdelingsbestuur op de juiste wijze de zaken heeft aangepakt. Onder andere in de kwestie van de recreatiewoningen en dat het besluit van het Partijbestuur in Amsterdam een onjuist besluit was in de ogen van de beroepscommissie. Ik verwacht dat met de afwikkeling van de persoonsgebonden beschikkingen en nieuwe bestemmingsplannen de  partij rondom dit onderwerp in rustiger vaarwater zal belanden. Met name het feit dat de beroepscommissie ook op inhoudelijke gronden en niet alleen formele ons in het gelijk heeft gesteld doet ons deugd. Bovenal zijn wij verheugd dat het vertrouwen in het politieke bestel binnen de PVDA leden van Oostflakkee bewaard is gebleven. De partij heeft door het gebruik van een commissie van wijze mensen een hoog democratisch gehalte behouden.

Deze interne strubbelingen hebben ertoe geleid dat PvdA-leden niet in de gelegenheid zijn gesteld hun visie op de toekomst van Oostflakkee aan hun raadsleden mee te geven. De mogelijke komst van grootschalige kassen houdt de gemoederen bezig. De ontwikkelingen op dit dossier zullen wij aan onze leden zeker voor gaan leggen.

De vergelijking kwam naar voren dat bij een voetbalteam de goede spelers gewisseld worden omdat de spelers die de fouten maken in hun contract hebben staan dat ze niet gewisseld mogen worden.

Ondanks het feit dat de fractie haar eigen verantwoordelijkheid heeft en zonder last en ruggespraak besluiten kan nemen, neemt dit niet weg dat er wel geluisterd dient te worden naar de achterban en dat verantwoording afgelegd wordt aan diezelfde achterban over genomen besluiten. 2009 zal een belangrijk jaar worden om ons voor te bereiden op  de verkiezingen in 2010."