Nu op de radio: Archipel bij nacht

De drie VO-scholen in Middelharnis scoren hoog

Foto

In de jaarlijkse "Schoolcijferlijst 2012", die de bekende onderwijssocioloog Jaap Dronkers, vorige week (49) voor de 15e keer presenteerde, scoren de drie scholen voor voortgezet onderwijs (VO) in Middelharnis opvallend hoog. Dronkers waardeerde de havo-opleiding van de Chr. SG. Prins Maurits met het hoogst mogelijke cijfer "een 10" en hun vwo-opleiding met een 9.5.

De RGO (Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee) scoorde voor hun havo-opleiding 9.50 en voor hun opleiding "vmbo-kader" eveneens 9.50. Een 9.50 behaalde ook het Edudelta College in de sectoren Techniek en Economie voor hun vmbo-kaderopleiding. Voor de basisopleiding vmbo behaalde Edudelta in deze sectoren een 9.00 en in de sector Landbouw-breed een 8.00.

Bijzonder verheugd
Dit is een prachtige opsteker voor de drie scholen op Goeree-Overflakkee die opnieuw ruim boven het landelijk gemiddelde scoren en hiermee opnieuw hoog in de top 10 van de nationale ranking staan.

De schoolleiders van de 3 VO-scholen in Middelharnis, die regelmatig overleg voeren binnen het "samenwerkingsverband Goeree Overflakkee", stemmen diverse onderwijskundige en organisatorische zaken met elkaar af en laten weten bijzonder verheugd te zijn.

"Dit komt voor onze scholen niet uit de lucht vallen, maar is het resultaat van een jarenlange opbouw, het bieden van passend onderwijs en kiezen voor motiverende leermethodes, het leveren van maatwerk en begeleiding én vooral de leerling centraal stellen", aldus Adrie Krielaart (directeur Edudelta) die, samen met Adam van Heest (rector Prins Maurits) en Arie Cové (rector RGO) het samenwerkingsverband op Goeree-Overflakkee aanstuurt. Zie www.samenwerkingsverband-VO.nl.

Openbare cijfers
Alle gebruikte cijfers in de publicatie zijn openbare cijfers en afkomstig van de onderwijsinspectie. Jaap Dronkers heeft ze, samen met zijn collega's Mark Levels en Roxanne Korthals (allen universiteit van Maastricht), bewerkt en gerangschikt in een vergelijkend overzicht. Op een schaal van 1 tot 10 laten de samenstellers hierin duidelijk zien hoe de scholen in het voorgezet onderwijs in Nederland door hen zijn beoordeeld.

De overzichten geven de vaardigheden en hoeveelheid kennis weer waarover de geslaagde leerlingen per school beschikken. Uitgangspunt daarbij: hoeveel meer weten en kunnen de leerlingen op de betreffende school dan verwacht mocht worden op basis van het advies dat ze kregen op de basisschool. Bij dit "Dronkers-cijfer" hebben scholen positieve of negatieve bonuspunten gekregen als hun rendement van de bovenbouw boven of onder dit niveau ligt. Van de betreffende school wordt het "examencijfer" ook verhoogd of verlaagd wanneer er significante verschillen opduiken tussen de resultaten van het centraal examen (CE) en het schoolexamen (SE).

Tekst en uitleg
Op de site van de samenstellers (www.schoolcijferlijst.nl) wordt ruim tekst en uitleg gegeven over de totstandkoming van de gepubliceerde cijfers en zijn er diverse interessante links te vinden. Zo ook een link naar de juiste pagina van de Volkskrant met daarop een handige zoekfunctie. Hier kan makkelijk per school, per niveau of per regio worden gezocht. Door verder te klikken komt men bij gedetailleerde opbouw van overzichten en gegevens. Dit alles mooi en begrijpelijk weergegeven uit de publicatie van deze krant op 8 december jl. Ook hier weer tekst en uitleg over de totstandkoming van de cijfers over een vijftal studieniveaus.

Vraag gestuurd
Al met al een prachtig resultaat voor de drie scholen uit Middelharnis (het Edudelta College, de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee en de Chr. Scholengemeenschap Prins Maurits). Zij blijven werken aan hun niveau, attent op de veranderingen om hen heen en spelen, met hun mogelijkheden, in op de behoefte van leerlingen, ouders en bedrijfsleven. Zo maken ze zich nu samen op voor een boeiende en interessante OPEN DAG op zaterdag 19 januari 2013. Hier belichten ze elk hun specifieke mogelijkheden en de gezamenlijke aanpak om in hun regio te komen tot vraaggestuurd beroepsonderwijs met doorlopende leerlijnen van VMBO naar MBO naar HBO. Hierbij hebben ze het bedrijfsleven aan hun kant.