Nu op de radio: Archipel bij nacht

Resultaten alcoholcontroles onder jongeren

logopolitieDe politie heeft op zaterdagavond 14 april 2012 op verschillende plaatsen steekproeven gehouden onder jongeren die op weg waren naar onder andere Discotheek de SVIK in Dirksland. Hoewel veel jongeren kennelijk nog alcoholvrij waren werd helaas bij een aantal bestuurders van fietsen geconstateerd dat zij alcohol gedronken hadden. Bij het afleggen van een blaastest bleek dat drie jongeren van 15 jaar oud een A indicatie bliezen en 1 een P/A indicatie.

Een andere 17-jarige jongen blies eveneens een A. Bij andere blaastesten bleek dat jongeren wel al alcohol gedronken hadden maar geen P/A of A indicatie bliezen. Een A indicatie blazen als bestuurder van een fiets betekent dat er sprake is van verdenking van een misdrijf uit de Wegenverkeerswet, het rijden onder invloed van alcohol.

Opvallend was het grote aantal jongeren van 15 jaar dat alcohol had "voor gedronken" en aangaf dat dit met medeweten gaat van de ouders en/of verzorgers. Uit onderzoek is echter gebleken dat het gebruik van alcohol op jonge leeftijd kan leiden tot allerlei alcoholproblemen waaronder onherstelbare schade aan de ontwikkeling van de hersenen.

De politie heeft de resultaten van de controles door middel van een brief bekend gemaakt bij de betrokken ouders en/of verzorgers. Daarnaast is er voor de jongeren die een indicatie bliezen een zorgmelding gemaakt bij het centraal zorgmeldpunt.

Omstreeks 03:00 uur werd in Dirksland op het busstation na aankomst van de horecabussen uit Ouddorp een jongen van 16 jaar aangetroffen die kennelijk onder invloed was van alcohol. De jongen blies een F indicatie, de hoogste score op de indicatieapparatuur. Hij is overgedragen aan zijn ouders en eveneens aangemeld bij het zorgmeldpunt.