Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Kinderen aan de slag met elektronisch afval tijdens E-waste Race

Foto

De RAD houdt samen met Stichting OPEN en Weee Nederland de E-waste Race Goeree-Overflakkee 2024. Dit educatieve project waarbij zeven scholen op Goeree-Overflakkee samen met drie scholen in Nissewaard voor het eerst de uitdaging aangaan met elektronisch afval, combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie. Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken.

De tien scholen gaan vier weken lang de uitdaging aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen.

De scholen die meedoen zijn: SBO de Wegwijzer (Middelharnis), Prins Johan Frisoschool (Herkingen), OBS de Westhoek (Ouddorp), OBS Het Startblok (Oude-Tonge), CBS Het Kompas (Middelharnis), OBS Ollie B. Bommel (Den Bommel), OBS de Regenboog (Ooltgensplaat), Obs De Vlasbloem (Nissewaard), OBS de Piramide locatie Groenewoud (Nissewaard) en KBS de Wegwijzer (Nissewaard).

Na een gastles gegeven door gedreven experts, zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Café.

Buurtbewoners kunnen tijdens de race hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Leerlingen komen de spullen dan aan huis bij je ophalen. Let op: losse batterijen en accu’s mogen niet ingeleverd worden. Kunnen de batterijen uit de apparaten gehaald worden? Haal deze dan voor het inleveren uit de apparaten.

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. Oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. Dat is zonde, want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95 procent van de onderdelen worden hergebruikt. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik van materialen bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race Goeree-Overflakkee & Nissewaard vindt plaats van 27 mei tot en met 20 juni. De race is een initiatief van de RAD in samenwerking met Stichting OPEN en Weee Nederland. Wij zorgen ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het e-waste goed terecht voor hergebruik of recycling.