RGO Edukans-ambassadeurs terug uit Ethiopië

Foto

Emma Visser en Mitchel Heemes, beiden leerlingen aan de RGO Middelharnis, zijn begin maart 2015 teruggekomen van hun reis naar Ethiopië. Zij waren hier ruim een week en hebben zich verdiept in het Ethiopische onderwijs en samengewerkt met leeftijdsgenoten.

Sofie van den Enk, landelijk ambassadeur van Edukans, interviewde de Going Globallers na hun landing op Schiphol: "Het zijn kanjers allemaal. Zelfs na zo'n lange reis vertelden ze mij vol enthousiasme over hun ervaringen. De jongeren zijn onder de indruk van alle tegenstellingen die zij hebben gezien. Zij zagen de armoede. Maar ook het respect waarmee mensen met elkaar omgaan. Dat is in Nederland weleens anders. Nu gaan de Going Globallers op school verslag doen over hun reis. Zo maken niet alleen zij het mee, maar door hun ogen wij allemaal."

Verbinden
Edukans Going Global verbindt middelbare scholieren uit Nederland met jongeren in ontwikkelingslanden. In de afgelopen 15 jaar reisden 555 scholieren met Going Global naar landen als Kenia en Peru. De leerlingen doen vanuit het land verslag als verslaggever of fotograaf. De leerling vertelt na terugkomst over zijn ervaringen. Vervolgens komt de hele school in actie voor de projecten die zijn bezocht. 230 scholen haalden in 15 jaar ruim 8 miljoen euro op voor goed onderwijs wereldwijd.

Grote indruk
Emma en Mitchell zullen binnenkort voor de leerlingen en medewerkers van de RGO verslag uitbrengen van hun ervaringen. Ook zullen ze vertellen over de Edukans-projecten die ze hebben bezocht. Beiden zijn erg onder de indruk van wat ze in Ethiopië hebben gezien. Mitchell zegt het het heel bijzonder en bizar te vinden om te zien hoe blij de kinderen in Ethiopië zijn met eigenlijk niets. "Ze zijn zo blij als ze iets krijgen, zelfs met een ballon zijn ze al blij!" Emma voegt daaraan toe: "Mijn wereld lijkt compleet uit perspectief te zijn gehaald. De schoolgebouwen daar vallen uit elkaar. Geen schoolboeken. Tachtig kinderen in één klaslokaal. En wij maar zeuren over school. De mensen daar hebben nauwelijks iets, maar delen alles en zijn zó gastvrij. Nu ik weer thuis ben lijkt veel overbodig. Mijn agenda is overweldigend vol. Ik moet wennen aan de drukte om me heen. In mij is het alleen maar stil. Wat ik geleerd heb? Wij hebben dure klokken en horloges, maar in Ethiopië hebben ze tijd!"