Nu op de radio: Archipel Love Songs

Woonwensen inwoners Oostflakkee in kaart gebracht

Omstreeks de maanden mei, juni juli 2008 heeft onderzoeksbureau Companen, in opdracht van de gemeente Oostflakkee, woningbouwvereniging Beter Wonen, woningbouwvereniging Den Bommel en Woongoed Flakkee, een onderzoek uitgevoerd naar de woonwensen en woonbehoeften van de inwoners uit de gemeente. Onlangs zijn de resultaten van de Woontest 2008 bekend gemaakt.

De gemeente Oostflakkee wil meer sturend zijn op de woningmarkt. Om dat te kunnen uitvoeren moet er zicht zijn op de woonbeleving en woonwensen van de inwoners uit de gemeente. Daarnaast bestaan er signalen die de gemeente wil staven en uitdiepen, zodat zij hierop gericht beleid kan voeren.

Het laatste onderzoek, dat is gehouden, stamt uit 1996. Sindsdien is de woningbouwontwikkeling in een rustig vaarwater terecht gekomen. De komende jaren verwacht de gemeente meer (planologische) ruimte te krijgen voor nieuwbouw. In de regionale woonvisie Goeree-Overflakkee zijn hiervoor de ontwikkelingslocaties in beeld gebracht. Deze locaties wil de gemeente benutten door goed in te spelen op wat onder de mensen leeft. Daarop moet de ‘Woontest 2008' zicht bieden.

Resultaten
Uit de Woontest 2008 komt onder andere naar voren dat de gemeente de komende jaren te maken gaat krijgen met een lichte afname (-1%) van het aantal inwoners in de gemeente; van 10.154 inwoners in 2007 naar 10.095 inwoners in 2020. Voornamelijk de groep 65-plussers neemt in verhouding toe (+55%) ten opzichte van de jeugd van 0 tot 14 jaar die afneemt met 21%. Als gekeken wordt naar de woningbehoefte van de inwoners, blijkt dat op basis van bovenstaande gegevens tot 2013 behoefte is aan 15 nieuwe woningen per jaar en dat tot 2018 nog maar behoefte is aan 10 woningen per jaar.

Daarnaast is gekeken naar de verhuiswensen van de inwoners. Van de ondervraagden wil 27% misschien verhuizen. Deze verhuiswens bestaat vooral in Achthuizen, vooral bij kleine huishoudens tot 55 jaar en vooral onder kopers. Als voornaamste redenen om te verhuizen worden genoemd: de gezondheidstoestand, een te kleine woning, de kinderen uit huis, verandering in het inkomen en een te grote woning.

Uit het onderzoek blijkt verder dat er in Oude-Tonge een sterke kernbinding is. 80% van de inwoners uit Oude-Tonge die verhuizen, blijft in de eigen kern woonachtig. In Oude-Tonge is relatief veel vraag naar koopappartementen en nultredenwoningen in zowel de huur- als koopsector. Daar staat tegenover dat er relatief veel aanbod is van betaalbare huurappartementen.

In Ooltgensplaat blijkt onder de verhuizers vooral veel vraag te zijn naar comfort. De verhuisreden is dan ook vaak de behoefte aan meer winkels en een beter zorgaanbod. Daarnaast is in Ooltgensplaat relatief veel vraag naar tweekappers en vrijstaande woningen in de koopsector. Daar staat tegenover dat er relatief veel aanbod is van eengezinswoningen in de huursector en rijwoningen in de koopsector.

In Den Bommel blijkt een beperkte kernbinding te zijn. Slechts 40% van de inwoners uit Den Bommel die verhuizen, blijft in de eigen dorpskern woonachtig. De inwoners die willen verhuizen geven vooral een tekort aan winkels, de inrichting van de woonomgeving, het openbaar vervoer, de overlast van het verkeer en een te laag zorgaanbod aan als redenen. Verder is in Den Bommel relatief veel vraag maar eenvoudige rijwoningen in zowel de koop- als huursector. Daar staat tegenover dat er relatief veel aanbod is van eengezinswoningen in de huursector en rijwoningen in de koopsector.

In Achthuizen blijkt de komende jaren een sterke vergrijzing en ontgroening op te gaan treden. Mede hierdoor is er in Achthuizen relatief veel vraag naar nultredenwoningen. Daar staat tegenover dat er relatief veel aanbod is van eengezinswoningen in de huursector.

Vervolg
Een volgende stap is om op basis van de woonvisie en het onderzoek, prestatieafspraken te maken met de drie woningbouwcorporaties. Voor deze afspraken moest de ‘Woontest 2008' concrete handvatten opleveren.

In de Woontest 2008 is uitgegaan van de huidige situatie (migratiesaldo = 0) die is doorberekend naar het toekomstbeeld. Hierbij is geen rekening gehouden met de toekomstige ontwikkelingen en plannen die voort zullen komen uit de Toekomstvisie 2030. De uitwerkingen naar prestatieafspraken zullen daar uiteraard wel rekening mee houden.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de gemeentelijke website www.oostflakkee.nl, waar het volledige onderzoeksrapport is in te zien.