Joke Smit-prijs 2004 voor Rotterdamse stichting Cleo-Patria

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

De Joke Smit-prijs 2004 gaat naar de Rotterdamse stichting Cleo-Patria. Cleo-Patria krijgt de prijs voor haar activiteiten gericht op de inburgering van allochtone vrouwen. Minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid reikt de prijs uit op 22 november 2004.

Het is dit jaar de tiende maal dat de Joke Smit-prijs, de tweejaarlijkse regeringsprijs op emancipatiegebied, wordt uitgereikt. De prijs, een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk, is bestemd voor een persoon of organisatie die een fundamentele bijdrage heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland.

De stichting Cleo-Patria beheert drie multiculturele vrouwenhuizen in Rotterdam; de vierde wordt in december geopend. Wekelijks bereikt de stichting daarmee een kleine 300 vrouwen uit 15 verschillende culturen. Uitgangspunt is dat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de kwaliteiten van de bezoekende vrouwen en zo min mogelijk professionele krachten worden ingehuurd. Zo ontwikkelde een Marokkaanse vrouw die goed Nederlands spreekt, een eigen taalleergang Nederlands waarmee zij andere buitenlandse vrouwen de beginselen van de Nederlandse taal bijbrengt. Andere vrouwen namen het initiatief tot huiswerkbegeleiding van scholieren en lessen “gezond bewegen”. De ervaring is dat hierdoor het emancipatie- en het integratieproces versneld plaatsvinden. De vrouwen zelf hebben een doorslaggevende stem in de inhoud van de activiteiten.

Volgens de jury passen de activiteiten van de stichting Cleo-Patria in het beleid om de participatie en integratie van allochtone vrouwen in de Nederlandse samenleving te bevorderen. De activiteiten vergroten de kansen van deze vrouwen om toe te treden tot de arbeidsmarkt.

De jury van de Joke Smit-prijs 2004 bestond uit mevrouw M. de Boer (voorzitter), oud-minister en oud-burgemeester van Leeuwarden, mevrouw N.M. Beyer, presentator en redacteur van het Nos-Journaal en de heer dr. A.H.E.M. Wellink, president van De Nederlandsche Bank NV.

De regeringsprijs voor emancipatie is vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit. Met de prijs onderstreept de regering de betekenis van de emancipatie voor de Nederlandse samenleving en geeft ze het belang aan van het emancipatiebeleid als onderdeel van het algemene regeringsbeleid.

In 1986 ging de eerste Joke Smit-prijs naar de Stichtingen Tegen Haar Wil in Groningen en Amsterdam en de Stichting Seksueel geweld in Utrecht. Latere prijswinnaars waren onder andere het Clara Wichmann Instituut, Mama Cash, het feministisch maandblad Opzij, het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). In 2002 wonnen Silvie Raap en Saïda el Hantali van Stichting Steady en Stichting het Spiegelbeeld de prijs.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina