Nachtdetentie jeugd in voorlopige hechtenis landelijk ingevoerd

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Ministerie Donner van Justitie gaat nachtdetentie voor verdachten tot 18 jaar landelijk invoeren. Nachtdetentie is volledig verblijf in een gesloten inrichting met dagelijks werk- of studieverlof. Bij deze vorm van voorlopige hechtenis is de jongere nog niet veroordeeld, maar in afwachting van zijn straf.

Nachtdetentie bij voorlopige hechtenis is een van de eerste concrete resultaten van Jeugd Terecht. Dit is een programma voor de aanpak van jeugdcriminaliteit, dat minister Donner in december 2002 heeft presenteerd.

De afgelopen jaren werd met nachtdetentie geëxperimenteerd in justitiële jeugdinrichtingen in Amsterdam en Rotterdam. De resultaten daarvan zijn positief. Het hebben van werk en het volgen van een opleiding verkleinen het risico van (verder) afglijden naar een criminele carrière. Bij nachtdetente wordt aan jonge verdachten de kans geboden onder strikte voorwaarden en onder toezicht overdag naar school of naar het werk te gaan. Buiten school- en werktijd en in het weekend verblijft de verdachte wel in de inrichting.

Om voor nachtdetentie in aanmerking te komen, moet de verdachte aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet duidelijk zijn dat hij of zij het werk of school serieus neemt. Iemand die bijvoorbeeld spijbelt of zijn huiswerk niet maakt, komt niet in aanmerking voor voorlopige hechtenis in nachtdetentie. Bij nachtdetentie ondertekenen jongeren een contract. Daarin staan afspraken over onder meer aanwezigheid op school en op het werk. Het niet-naleven van de regels voor nachtdetentie leidt tot overplaatsing naar een reguliere voorlopige hechtenis.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina