Arbeidsinspectie neemt zuivelbranche onder de loep
De Arbeidsinspectie controleert van november tot en met januari de arbeidsomstandigheden in de zuivelindustrie. Onderwerp van inspectie zijn onder meer lichamelijke belasting en blootstelling aan gevaarlijke stoffen en geluid. Ruim 250 zuivelproducenten krijgen een bezoek, zowel coöperaties als particuliere ondernemingen.
De Arbeidsinspectie bekijkt of de bedrijven beleid voeren op het gebied van arbeidsomstandigheden. Zo moet elke onderneming onder meer beschikken over een risico-inventarisatie, een overzicht van de risico's waaraan werknemers worden blootgesteld. Wat betreft lichamelijke belasting controleert de Arbeidsinspectie of werknemers, bijvoorbeeld: zogenoemde orderpickers, zware lasten op een juiste manier tillen.
Een ander punt van aandacht is de voorlichting en instructie over gevaarlijke stoffen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om reinigings- en desinfectiemiddelen. Ook controleert de Arbeidsinspectie de opslag van deze middelen en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Verder ziet de dienst erop toe dat werknemers niet blootstaan aan geluidsniveaus van meer dan 85 decibel.
Alle melkfabrieken kunnen een bezoek verwachten en een groot deel van de kaaspakhuizen en bedrijven voor kaasrijping en -verwerking. Als de Arbeidsinspectie situaties aantreft die een ernstig gevaar voor medewerkers kunnen opleveren, legt zij het werk stil. Dit kan gepaard gaan met een boete.