Digitale kabelabonnees blijven ook gewoon analoog naar tv kijken

U bekijkt nu een bericht uit het archief van FlakkeeNieuws van 2007 en ouder.

Maar liefst 31 procent van alle digitale kabeltelevisiekijkers vergeet de decoder wel eens aan te zetten. Dat is één van de uitkomsten van onderzoek naar tv kijken en radio luisteren dat TNS NIPO deed in opdracht van kabelraden.nl, het landelijk steunpunt voor programmaraden.

Deze kijkers geven aan dat het nog geen gewoonte is om de decoder te gebruiken. Andere redenen om nog wel eens analoog ('ouderwets') te kijken, zijn dat digitale tv storingsgevoelig is, het vervelend is om meerdere afstandsbedieningen te gebruiken, het kwaliteitsverschil tussen analoog en digitaal minimaal kan zijn, of dat teletekst niet of slecht werkt bij digitale televisie. Gemiddeld genomen kijkt een digitale televisiekijker nog dertig procent van de kijktijd analoog op het hoofdtoestel. Daarnaast zullen deze abonnees meestal analoog kijken op tweede en derde toestellen.

Digitale tv
'Digitale tv is in opkomst, maar uit het onderzoek blijkt dat het gebruik ervan nog lang niet voor iedereen vanzelfsprekend is', zegt Marieke Pette, directeur kabelraden.nl. 'dat is een belangrijke reden voor programmaraden om zich ook de komende tijd druk te blijven maken over de samenstelling van analoge televisie- en radiopakketten'. Overigens stellen programmaraden en kabelexploitanten deze paketten kennelijk naar tevredenheid van de meeste kijkers samen: ruim acht van de tien respondenten zijn tevreden met het huidige televisiezenderaanbod. Daarbij is weer opvallend dat het verschil in tevredenheid tussen analoge tv-kijkers en digitale kijkers slechts gering is.

Radio
Ook voor radio blijft analoge kabeldoorgifte nog steeds belangrijk. Bijna zeven op de tien (67%) respondenten zeggen thuis wel eens radio via de kabel te luisteren. Bij ouderen (55+) is dit 77 procent en bij jongeren nog altijd 54 procent. Luisteraars geven aan het meest naar Sky Radio, Radio 538 en Radio 2 te luisteren. Maar in luisterduur (tijd dat er naar de zender wordt geluisterd) scoort Radio 10 Gold het hoogst.

Televisie
Tv-kijkers zien liever een buitenlandse nieuwszender in hun pakket dan een Engelse, Duitse of Franse zender. Een kwart van de respondenten gaat zeker vaker naar buitenlandse nieuwszenders kijken, als deze in het Nederlands ondertiteld zouden worden.

Het gehele onderzoek is te downloaden op kabelraden.nl.

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze reclamebanners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomsten die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Hiervan betalen we o.a. de kosten van de server waarop deze website staat en waardoor je dus het nieuws kan lezen wat je nu wilt lezen. Help ons door FlakkeeNieuws.nl te whitelisten in je adblocker en dus een uitzondering te maken voor deze website. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina