30.000 euro om subsidie visserijsector binnen te halen

Met meer pulskor ontheffingen en verdere verduurzaming is er een toekomst voor de visserijsector van Goeree-Overflakkee. Daarom heeft CDA raadslid Dirk Pijl een motie ingediend die als doel heeft de visserijsector te ondersteunen. De motie bevatte twee verzoeken aan het college, namelijk om meer pulskor ontheffingen te verkrijgen en om subsidies binnen te halen. De motie werd op 21 maart 2013 unaniem ingediend en aangenomen.

Het werkbezoek dat de gemeenteraad en het college van Burgemeester en wethouders op 15 maart 2013 brachten aan onder andere de visafslag en de scheepswerf Maaskant was mede aanleiding voor het indienen van de motie. Tijdens dit werkbezoek werd het belang van de visserijsector nog eens onder de aandacht van de politici gebracht. Door de hoge brandstofprijzen hebben met name vissers die op de traditionele manieren vissen het moeilijk. De innovatieve en duurzame pulskor methode biedt betere perspectieven. De gemeente moet volgens het CDA in Den Haag gaan lobbyen zodat meer ontheffingen worden afgegeven.

Het tweede deel van de motie ging over subsidies. Mogelijk komen er dit jaar nog mogelijkheden voor subsidies ten behoeve van de visserijsector. De bestuurders van het CDA vinden het belangrijk dat de gemeente alles uit de kast trekt om een deel van de subsidies binnen te halen. Als het nodig is hiervoor kennis van buiten de gemeente in te huren wil de gemeenteraad zelfs € 30.000 ter beschikking stellen. In de voormalige gemeente Goedereede heeft een dergelijk initiatief er toe geleid dat toen 2,7 miljoen euro aan subsidie is verworven. Of dat nu ook zal lukken is natuurlijk de vraag, maar wethouder Arend-Jan van der Vlugt (CDA) omarmde de motie en gaat er mee aan de slag.