Nu op de radio: Archipel bij nacht

Arie Slob: visserijsector kan op ChristenUnie rekenen

Vrijdagmorgen 22 juni 2012 was ChristenUnie Tweede Kamerfractievoorzitter Arie Slob te gast bij de Visafslag in Stellendam. Hij was naar Goedereede gekomen op uitnodiging van ChristenUnie wethouder Bert Tuk van Goedereede om geïnformeerd te worden over specifieke problematiek maar ook over de innovatieslag die gemaakt wordt in de visserij.

Op het gebied van innovaties zijn in de afgelopen paar jaar heel belangrijke stappen gezet door de Noordzeevissers zegt Van Nieuwenhuijzen (directeur van de UFA) met waardering voor de sector. Om op een duurzame manier zeetong te vangen heeft de pulsvisserij zijn intrede gedaan. De pulsvisserij past volledig in het plaatje van een duurzame visserijsector, vanwege de brandstofbesparing, minder bijvangst en minder bodemberoering. Waar de sector nu tegenaan loopt is dat er slechts 42 licenties in Nederland zijn uitgegeven en Brussel traag is met verruiming van dit aantal. Tussen de vissers veroorzaakt dit een ongewenste tweedeling. Volgens Van Nieuwenhuijzen leert de praktijk dat in de bedrijfsresultaten van de aanvoerders grote verschillen zijn ontstaan tussen de traditionele boomkorvissers en de pulskotters. Van Nieuwenhuijzen brengt bij Slob onder de aandacht dat vissers die over willen gaan op de pulsvisserij geen toestemming krijgen en zo slachtoffer worden van de wet -en regelgeving vanuit Brussel, die te traag tot stand komt.

Vervolgens vertelt Van Nieuwenhuijzen enthousiast over de Blue Ports, waarvan er inmiddels vijf in Nederland zijn. Het doel van de regionale Blue Port in het zuidwesten is om innovaties verder te stimuleren en aan te jagen. "We moeten onze producten zo goed mogelijk zien te vermarkten", aldus Van Nieuwenhuijzen. De sector heeft een goed verhaal en kent de feiten. In het oerwoud van keurmerken is één keurmerk voor kwaliteit en duurzaamheid gewenst. Samenwerking in de keten is ontzettend belangrijk en Slob is dit helemaal met hem eens.

Tot slot geeft Van Nieuwenhuijzen mee dat er vanuit Brussel subsidies worden gegeven met als voorwaarde cofinanciering door een lagere overheid. Helaas laat de provincie Zuid-Holland deze kansen voor de visserij liggen. Zowel Slob als wethouder Tuk beloven hierover contact op te nemen met de ChristenUnie vertegenwoordigers in de Provinciale Staten.

Na een boeiende rondleiding door de visafslag, die op vrijdagmorgen uiteraard volop in bedrijf is, geeft Adam Tanis op de vissteiger bij het schip GO 48 uitleg over de elektrische pulskor waar hij nu 5 maanden mee vist. De wandeling wordt vervolgd door de hal van Coöperatie Westvoorn, waar Slob van Arie Lokker uitleg krijgt over de netten, Daarna is het woord aan belangrijke innovators in de sector ,Van Wijk Constructies en Elektro Westhoeve. Adam Tanis is ook aanwezig om het belang van innoveren te onderstrepen.

Arie van Wijk vertelt over het familiebedrijf Van Wijk en hoe het bedrijf sinds 1900 meegegaan is in de tijd. Sinds 2008 staat elektrisch vissen in de belangstelling. Samen met HFK engineering hebben ze een sumwing gebouwd. Een sumwing is een energiebesparend vleugelvormig vistuig dat de bodem niet beroerd maar met opwaartse druk over de bodem scheert. Van Wijk werkt aan projecten om de levensduur van de sumwings te verlengen en onderhoudskosten te verminderen. Dit doen ze door verschillende materialen te testen op bijvoorbeeld slijtage en trekkracht.

Marcel Westhoeve en Kees Koese van Elektro Westhoeve zijn ook continue bezig met innovatie. De kabel die bij pulsvissen wordt gebruikt is extra versterkt, wat uiteraard nodig is vanwege de krachten die er op uitgeoefend worden en omdat de kabel onder water komt. Hier is duidelijk over nagedacht. Ook benadrukt Westhoeve dat de term elektrisch vissen niet juist is. Er wordt een magnetisch veld opgewekt op de bodem van de zee zodat de grotere vissen vanonder het zand komen.

Voor ChristenUnie voorman Arie Slob is het duidelijk dat bij de zeevissers de knop om is. Vissers willen innoveren om te overleven (voor nu en voor de toekomst). Het mag niet zo zijn dat wet- of regelgeving de duurzame visserij belemmert. Het samenwerken van de vissers, de kennis die gebundeld en gedeeld wordt, is een kracht die door de politiek ondersteund dient te worden. Slob liet weten dat de visserijsector op de ChristenUnie kan rekenen: "Deze sector hoort bij Nederland en verdient steun waar het maar kan".