Nu op de radio: Archipel bij nacht

Bestuursakkoord 'Duurzame energie op Goeree-Overflakkee'

Op woensdag 31 oktober 2012 zijn de vertegenwoordigers van de vier gemeenteraden en provinciale staten geïnformeerd over de inhoud van het bestuursakkoord over duurzame energie tijdens een eilandelijke raadsbijeenkomst. De colleges van B&W van de vier gemeenten op Goeree-Overflakkee en de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland zijn voornemens een bestuursakkoord te sluiten waarmee zij onder andere afspreken maximaal 260 megawatt aan windenergie in 2020 ruimtelijk mogelijk te maken. Dat is inclusief de molens die er nu al staan.

Windenergie levert het eiland veel op
Een centraal uitgangspunt van het akkoord is dat windenergie moet bijdragen aan het versterken van de sociaaleconomische structuur en duurzame ontwikkeling van Goeree-Overflakkee en met veel zorg voor landschap en leefomgeving moet worden ingepast. In december 2012 wordt het bestuursakkoord, na instemming van de gemeenteraden, door de besturen van de vier gemeenten en de provincie ondertekend.

Tijdens de bijeenkomst waren er de nodige vragen over de 'lusten en lasten' die windenergie zou kunnen geven. Het is nadrukkelijk de bedoeling, ook van de samenwerkende marktpartijen die windmolens willen bouwen, om een Windfonds te vormen van waaruit projecten op het eiland kunnen worden gefinancierd. Zo kan windenergie veel opleveren voor het eiland.

Eerst onderzoek
Na de ondertekening van het bestuursakkoord zal begin 2013 worden gestart met een aantal onderzoekstrajecten voordat de gemeenten en provincie definitief kunnen bepalen waar windmolens kunnen komen. Dit besluit zal naar verwachting eind 2013 door het nieuwe gemeentebestuur en provinciebestuur genomen kunnen worden. De onderzoeken hebben betrekking op de ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit, gevolgen voor de leefomgeving en het uitwerken van kansen voor financiële deelname, duurzame ontwikkeling, gebiedsontwikkeling en de economische haalbaarheid. Tijdens de onderzoeken worden bewoners, bedrijven, organisaties en andere belanghebbenden op de hoogte gehouden; zij krijgen ook de mogelijkheid om mee te denken.