Nu op de radio: Archipel bij nacht

BHW begint derde fietsseizoen in het nieuw

Foto

Wielerploeg BHW-Cycling uit Oude Tonge begint het derde wielerseizoen in nieuwe kleding. De fietsploeg begon in 2009 als het 'zondagalternatief' van de bekende Toerfietsclub Flakkee (TFC). Dat initiatief van een paar fietsgekke Flakkeenaars is ondertussen uitgegroeid tot een ware fietsploeg. Een uitdaging van het eerste uur was om ooit een uitstraling als ploeg te krijgen. Daar is men nu in geslaagd. Bij Dynamic Motion is de club voorzien van nieuwe fietskleding.

"Nooit beseft wat daarbij allemaal komt kijken, en vooral ook niet hoeveel tijd zoiets kost," zegt BHW'er Michel Schoonen, die aanspreekpunt was voor het regelen van de clubkleding. "Wij zijn enorm blij met de bijdrage van de sponsoren. Zonder hun geldelijke bijdrage zou het niet mogelijk zijn om nu rond te rijden met de uitstraling van een professionele ploeg." Michel: "Gekscherend wordt al opgemerkt dat we eigenlijk alleen nog maar een ploegleider en mecanicien missen. Dat laatste lossen we overigens voor een groot deel ook weer onderling op." Als iemand een probleem heeft weten we dat we op elkaars steun kunnen rekenen. Ook dat is weer bijzonder aan onze groep. Het is eigenlijk gewoon een vriendengroep geworden."

Richard Bérnard is een van de drijvende krachten achter BHW, de afkorting van Bakkie Halver Wege. Richard: "BHW staat garant voor een combinatie van hard rijden maar dan wel met een gezellig component. Dat laatste gebeurt eigenlijk wel na(ast) het fietsen. We hebben maar twee afspraken: we wachten altijd op elkaar en belangrijker nog, het sociale component is het belangrijkste. Iedere zondag gaan we met z'n allen op pad en rijden dan tochten die serieus de moeite waard zijn." Om een wat grotere tocht te rijden, moet je eigenlijk altijd van het eiland af. Afhankelijk van de windrichting is een rondje West-Brabant / Moerdijk of Haamstede dan bijna standaard. Om variatie aan te brengen gaan we als groep ook naar georganiseerde tochten verder weg. Dit jaar hebben we al een toerkalender samengesteld. Doelstelling is om tussen april en oktober 2012 ongeveer iedere 3 a 4 weken een georganiseerde toertocht te rijden. We hebben een website waarop o.a. onze toerkalender staat (www.bhwcyclingteam.com). De weekenden dat we niet naar een georganiseerde tocht gaan, rijden we vanaf het eiland een tocht. De lengte wordt daarbij afgestemd op de doelstellingen voor de komende weken. Als je bijvoorbeeld wilt deelnemen aan een Jan Janssen Classic (200 km) moet je immers van te voren wel voldoende kilometers in de benen hebben. Daarnaast gaan we ook iedere dinsdagavond een rondje rijden, van meestal 60-70 km. We vertrekken dan om 18:30 bij Dynamic Motion.

Kader
Is BHW een vereniging? Marco Bergen geeft aan dat wat eens gestart is als een vriendencollectief van vijf man ondertussen is uitgegroeid tot een harde kern van 14 man. Tot die harde kern mag iedereen toetreden en dan ook meerijden. "Als je onze kernwaarden maar respecteert, vooral dat bakkie halverwege", zegt hij lachend. "We zijn (nog?) geen officiële vereniging maar ik weet zeker dat we er zeker niet voor onderdoen. Als er iets moet worden geregeld hebben we eigenlijk meer vrijwilligers dan we nodig hebben. Waar komt dat nog voor?"