Brandweer Ouddorp behaalt eerste prijs

Foto behorende bij Brandweer Ouddorp behaalt eerste prijs
Foto behorende bij Brandweer Ouddorp behaalt eerste prijs
Foto behorende bij Brandweer Ouddorp behaalt eerste prijs

De Ouddorpse brandweer heeft zaterdag 13 juni 2009 weer een stap gezet richting de landelijke finale in de klasse 112. In Vlissingen wist de Ouddorpse 112 ploeg, met een eerste plaats, kwalificatie af te dwingen voor de tweede gewestelijke ronde. De Vlissingse brandweer had een uiterst uitdagend scenario uitgewerkt. 

Het door de ploegen op te lossen incident betrof een chaotisch opgezet verkeersongeval. De chaos was veroorzaakt door een sportvliegtuigje die op een autoweg een noodlanding had gemaakt. De noodlanding had het verkeer op de weg tot een abrupte stop gedwongen.

Bij het ter plaatse komen trof men onder andere een tankwagen aan gevuld met een gevaarlijke stof. Verder een bus, een bergingsvoertuig, twee personenauto's en het sportvliegtuigje. Na een snelle verkenning bleek dat de tankwagen veilig een noodstop had kunnen maken, het aanvankelijk grootste risico bleek dus beperkt. Na het verkennen bleek dat er twee incidenten waren die de dringende aandacht van de brandweerlieden vereisten: namelijk het sportvliegtuigje dat in brand was geraakt en de inzittende van één van de personen auto's die gespietst was door een stang van het bewegwijzeringsbord waar tegen de auto tot stilstand was gekomen.

De Ouddorpse bevelvoerder zetten twee ploegleden in om het vliegtuigje te blussen hiermee voorkomend dat de brand zou uitbreiden in de richting van de tankwagen. Twee andere ploegleden werden naar de gespietste persoon gestuurd om dit incident te stabiliseren. Door het afknippen van de stang werd de vrouw vervolgens uit de auto bevrijd. De gekozen strategie en de uitvoering hiervan bleek aan het eind van de dag de door de jury meest gewaardeerde.

De behaalde eerste plaats maar ook de tweede en derde waarop respectievelijk ploegen Schravenmoer en Zierikzee beslag wisten te leggen leverden plaatsing op voor de volgende ronde. De drie ploegen reizen op 27 juni 2009 af naar het Brabantse Heusden met de intentie zich daar te plaatsen voor de landelijke finale.