Nu op de radio: Archipel bij nacht

Brandweer Sommelsdijk naar Oekraïne

Foto

Enkele leden van brandweer van Sommelsdijk reizen deze week (24 januari 2013) af naar Oekraïne voor een hulpproject. Zij gaan koolmonoxidemelders ophangen in Roma kampen. Koolmonoxidevergiftiging is een groot probleem onder de Roma's en veroorzaakt jaarlijks vele slachtoffers. Deze vergiftiging wordt veroorzaakt door slechte verbranding van hout- en gaskachels.

Roma huizen zijn vaak zeer armoedige, zelfgecreëerde bouwsels, waarvan de kachels of ovens in erbarmelijke staat verkeren. Aanleiding voor het idee om koolmonoxidemelders in Oekraïne op te gaan hangen was een verhaal over een Romagezin waar elk jaar een baby werd geboren rond de winterperiode. Maar het stierf steeds. Na onderzoek bleek koolmonoxidevergiftiging de oorzaak.

Via Brandpreventie Nederland uit Middelharnis, heeft de brandweer van Sommelsdijk meer dan 200 koolmonoxidemelders als gift gekregen, inclusief de benodigde nieuwe batterijen. Dhr. Timmermans van Brandpreventie Nederland vond dit zo'n goed initiatief dat hij hier graag namens Brandpreventie Nederland aan bij wilde dragen.

De melders zullen door de stichting Onderlinge Zorg Oekraïne (OZO) getransporteerd worden en in samenwerking met deze stichting zal de brandweer van Sommelsdijk op diverse kampen de melders op gaan hangen.

Tevens wordt er bij het ophangen van een melder een duidelijke instructiekaart overhandigt voor een goed gebruik van de melder. Deze kaarten zijn kosteloos gedrukt door Kranse drukwerk.

Ook neemt stichting OZO diverse goede bluspakken, brandweerlaarzen en helmen mee op transport. Deze zijn ook verzameld door de Sommelsdijk spuitgasten en zullen uitgereikt worden aan een brandweerkorps in Oekraïne.

De leden van brandweer Sommelsdijk hopen op een succesvolle reis en middels dit hulpproject Roma huizen een stuk veiliger te maken.