Nu op de radio: Archipel Actueel

Buskaartjes Arriva tot 250% duurder!

Foto

De provincie moet de enorme prijsverhoging van de busprijzen door vervoersmaatschappij Arriva terugdraaien. SP-Statenlid Erik Maassen spreekt van een buskaartjesboete. De losse kaartjes, die bij de chauffeur kunnen worden gekocht, zijn in de regio Hoeksche Waard/ Goeree-Overflakkee in prijs verhoogd als gevolg van invoering van de OV-Chipkaart.

Die kaart blijkt echter in de kleine busjes nog niet bruikbaar. Maassen wil een debat om de provincie te vragen de prijsverhoging terug te draaien.
 
Een kaartje kopen in de bus was altijd al duurder dan reizen met de strippenkaart. Het nieuwe losse kaartje is echter flink duurder dan het oude kaartje, soms tot 250%. Een opvallend verschil is dat het niet langer mogelijk is om over te stappen met een los kaartje. Als gevolg daarvan kost een overstap met een los kaartje altijd twee euro extra. SP-Statenlid Maassen vindt dit geldklopperij. "Het is niet uit te leggen dat je voor dezelfde reis meer moet betalen omdat je niet de rechtstreekse bus maar een verbinding met overstap hebt genomen."
 
Maassen heeft begrepen dat chauffeurs van Arriva niet blij zijn met het nieuwe kaartje. "Zij kunnen te maken krijgen met boze mensen die zich opgelicht voelen door de enorme prijsverhogingen. En zij kunnen ook niet uitleggen dat overstappen automatisch leidt tot bijbetalen." FNV-bondgenoten noemt de prijsverhoging daarom schandalig.
 
De provincie heeft inmiddels laten weten dat het de bedoeling is dat iedereen overstapt naar de OV-Chipkaart. Volgens Maassen is dit een schandalige vorm van dwang. "Er zullen altijd mensen zijn die een kaartje in de bus kopen. Die worden nu met een buskaartjesboete richting de OV-Chipkaart gedwongen, terwijl iedereen weet dat die nog niet goed werkt. De invoering van die kaart is niet voor niks uitgesteld."
 
De regio Hoeksche Waard/Goeree-Overflakkee blijkt sowieso nog niet klaar voor de invoering van de OV-Chipkaart. In de vele kleinere busjes die worden ingezet is nog geen uitleesapparaat aangebracht. Reizigers zijn hierdoor verplicht de veel te dure kaartjes bij de buschauffeur te kopen.