CDA wil duidelijkheid over regels bijvangst visserij

logo_cdaHet CDA Zuid-Holland zet zich in voor een duurzame en economisch sterke Nederlandse visserijsector. Dat betekent volgens het CDA dat de sector zelf met degelijke voorstellen moet komen over welk type vis in welk jaargetijde de ruimte krijgt zich te ontwikkelen, maar ook over de hoeveelheid te vangen vis. Het CDA wil oog hebben voor de ondernemer die in het verduurzamen van zijn onderneming dreigt te worden gemangeld tussen Europese regelgeving en bijdragen aan toekomstbestendige zeeën.

De natuur laat zich niet sturen door regels. Bij visvangst geldt dat veelal een kwart van de van de vangst zogenaamde ongewenste ‘bijvangst' betreft. Het meest duurzaam is dat de visserij deze bijvangst op zee weer terugbrengt in het ecosysteem. Helaas dreigt dit door Europees beleid te worden gedwarsboomd; alle vis dus ook de bijvangst zal binnenkort aan land gebracht moeten worden door de vissers.

"Onacceptabel", zegt CDA kandidaat Jeroen Ravensberg, "Dit is een slecht plan. Zowel voor de vissers als voor de natuur. De huidige situatie is voor vissers zeer onduidelijk, dat moet stoppen." Jeroen maakt zich hard voor het wel toestaan van het terugzetten van de bijvangst op zee. En voor duidelijkheid voor de vissers. Via actieve steun van Annie Schreijer-Pierik, CDA-Europarlementariër en tevens woordvoerder op het terrein van visserij zal deze kwestie binnenkort aan de orde worden gesteld