Celstraf voor diefstal van gedragen slipjes

logopolitieHet Haagse gerechtshof heeft maandag 16 juni 2014 in hoger beroep met de hand over het hart gestreken in een niet alledaagse strafzaak tegen een 29-jarige man uit Middelharnis. Die werd augustus 2013 door de Rotterdamse politierechter veroordeeld tot een werkstraf van 140 uur voor de nachtelijke inbraak in de Sommeldijkse woning van een vrouw.

De buit van die inbraak op 1 januari 2012 was een bijzondere. Niet de gebruikelijke sieraden, geld en flatscreentelevisie verdwenen. De dader ging er vandoor met enkel vier slipjes van de bewoonster, gedragen strings.

Schaamte
Advocaat mr. H. Vrijhof: "Mijn client schaamt zich daarvoor, hij heeft een negatief zelfbeeld, hij is bang dat iedereen in het dorp hem nu een 'loser' vindt. Ook vindt hij dat hij zijn ouders heeft teleurgesteld". De verdachte kwam al vaker in beeld van Justitie voor hetzelfde soort incidenten. Hij gebruikte middelen: alcohol, speed. Maar nu zou zijn leven meer op de rails staan, volgens een reclasseringsrapport en zijn advocaat mr. H. Vrijhof.

Op zee
De advocaat kwam zonder verdachte naar het Haagse gerechtshof. "Waar is uw client dan?''. De raadsman: "Op zee, ergens bij Schotland, hij vaart tegenwoordig en dat is precies de reden waarom er hoger beroep in is gesteld". Verdachte zou de door de politierechter opgelegde taakstraf namelijk niet kunnen uitvoeren vanwege zijn nieuwe werk op verre wateren. Hij is nu te vaak van huis. "Ver weg van verkeerde vrienden gelukkig ook", meende de raadsman.

Voorarrest
Hofaanklaagster M. Luijpen wilde wel meedenken, ook omdat de verdachte al anderhalve maand in voorrarrest heeft uitgezeten voor deze zaak, en allerlei behandelingen had gevolgd. Ze liet het nu in haar eis bij een celstraf gelijk aan de duur van dat voorrarrest, plus nog een voorwaardelijke celstraf van anderhalve maand. Een taakstraf bleef dus achterwege. Het hof deed onmiddelijk uitspraak en besliste overeenkomstig de eis.