Celstraffen voor woningbrand Herkingen

logobrandweerEen 56-jarige man uit Oud-Beijerland is veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf voor het uitlokken van brandstichting in een woning in Herkingen. Dat gebeurde in de nieuwjaarsnacht van 2013/2014 als een wraakactie tegen een inwoner van Herkingen.

Een 34-jarige Herkinger die inmiddels in Duitsland woont, heeft zeven maanden celstraf gekregen. Een derde verdachte, de 22-jarige zoon van de 56-jarige verdachte, moet nog voor de rechter verschijnen. Hij wordt gezien als degene die daadwerkelijk brandend vuurwerk stopte in de brievenbus van een woning aan de Krammerstraat. Er ontstond snel een flinke brand in het portaal en volgens de rechtbank hebben de bewoners hun leven te danken aan het feit dat een rookmelder afging. Het echtpaar moest de woning ontvluchten via het slaapkamerraam.

De 56-jarige vader is weliswaar vrijgesproken van directe betrokkenheid, maar hij kreeg toch de straf die het openbaar ministerie had geëist omdat hij het vuurwerk aan zijn zoon had gegeven met de mededeling wat hij er mee moest doen. Naast de tien maanden celstraf heeft de man ook zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen.

Ook de 34-jarige man die nu in Duitsland woont, is vrijgesproken van directe brandstichting. Hij is echter wel veroordeeld wegens medeplichtigheid, omdat hij die nacht meeliep naar de woning en wist wat het plan was. Hij was degene met wie het slachtoffer ruzie had en hij vertelde zijn vrienden dat hij die man een lesje wilde leren.