Nu op de radio: Archipel Love Songs

Cultuurhistorische waarden Goedereede in kaart gebracht

Foto

De gemeente Goedereede heeft oog voor haar cultuurhistorische rijkdommen. Daarom legde de gemeenteraad in juni 2012 het cultuurhistorisch beleid voor de komende jaren vast. Goedereede is de eerste gemeente op het eiland Goeree-Overflakkee die een cultuurhistorische waardenkaart heeft van haar gehele grondgebied.

Op 1 januari 2012 is het wettelijk vastgelegd dat een gemeente in alle bestemmingsplannen de cultuurhistorische waarden moet aangeven. De gemeente Goedereede telt liefst achthonderd cultuurhistorische waarden. Het cultuurhistorisch beleid bevat een nota en een digitale waardenkaart en een planologisch borgingsvoorstel. In het borgingsvoorstel staan aanbevelingen om de achthonderd elementen voldoende bescherming te bieden. De gemeente Goedereede is voorlopig uniek in het opstellen van een cultuurhistorische waardenkaart van haar gehele grondgebied.

De cultuurhistorische waarden zijn belangrijk, het is dan ook de taak van de gemeente om deze te 'bewaken'. De inwoners van de gemeente Goedereede kunnen als ze ver-bouw plannen hebben vooraf zowel het bestemmingsplan als de cultuurhistorische waardenkaart raadplegen. Zo zien ze of ze rekening moeten houden met deze waarden zoals historische schurvelingen, stratenpatronen en andere beeldbepalende cultuurhistorische elementen.

"Behoud en borging van de cultuurhistorische rijkdom van de gemeente Goedereede richting de toekomst is van essentieel belang. De gemeente bezit ruim achthonderd cultuurhistorische waarden. Doordat de kaart digitaal is, kunnen inwoners deze gemakkelijk raadplegen," aldus wethouder Frans Tollenaar, die ruimtelijke ordening in zijn portefeuille heeft.

De kaart met catalogus is te raadplegen op de website van de gemeente Goedereede; www.goedereede.nl - Dienstverlening-Bouwen en wonen-Bestemmingsplan-Nota Cultuurhistorie Goedereede 2012. Of Bestuur en Beleid - Beleidsstukken - Nota Cultuurhistorie Goedereede 2012.

Meer informatie over de cultuurhistorische waarden van de gemeente Goedereede is te krijgen bij de heer Mario Tomaello, beleidsmedewerker cluster ruimtelijke ontwikkeling. Hij is telefonisch bereikbaar op nummer 0187-491500, of per e-mail; mtomaello@goedereede.nl.