De Week van de Goereese Vis is geopend

Foto

Vrijdag 4 september 2015 werd onder de aanwezigheid van ondernemers uit de horeca, visserij, toerisme, zorg, kunst, lokale en provinciale overheden en betrokkenen De Week van de Goereese Vis officieel geopend. Centraal stond het boegbeeld van deze week en de regio: de Stellendamse garnaal. De aanwezigen vierden de start van het seizoen van dit kleine schaaldiertje door de vangst van de viskotter OD3 direct te pellen, proeven en testen.

De Week van de Goereese Vis werd officieel geopend door Wethouder Arend-Jan van der Vlugt die het speciaal voor deze week ontworpen bord door Kunstenmaker.nl overhandigde aan Jörn van den Heuvel, chef-kok van Brasserie 't Vingerling. Brasserie 't Vingerling in Middelharnis is een van de 25 deelnemende restaurants op Goeree-Overflakkee die een Goerees vismenu met Stellendamse garnalen serveert. Het restaurant serveert het menu op het unieke en in beperkte oplage gedrukte bord.

Lars van Rossum
Het kunstwerk, een platvis, gedrukt op het bord is gemaakt door kunstenmaker Lars van Rossum. Samen met de andere kunstenmakers van atelier Kunstenmaker.nl in Middelharnis hebben zij speciaal voor De Week van de Goereese Vis een hele serie kunstwerken gemaakt met het thema vis en visserij. Hun werk wordt eenmalig en exclusief geëxposeerd bij Galerie De Overkant in Ouddorp. Woensdagavond 9 september 2015 vanaf 19:00 uur bij De Overkant is er onder leiding van veilingmeester André Kastelein een veiling waarvan de opbrengst geheel ten goede komt van verf en kwasten voor de kunstenaars die werken onder begeleiding van Jaap Reedijk.

Ark van de Smaak
De Stellendamse garnaal kent een rijke geschiedenis op de kop van het eiland en met name in Stellendam. Ondanks dat de garnalenvloot kromp en het thuis pellen verdween, bleef de 'gornet' een boegbeeld voor de regio en visserij. Sinds kort wordt op kleine schaal weer gepeld met de hand bij visgroothandel Poisson & Cuisine aan de haven in Stellendam. De handgepelde garnaal is en blijft de allerlekkerste, zegt ook Mieke Snoek van Slow Food en Ark van de Smaak. Sinds 2015 is de Stellendamse garnaal toegevoegd aan de Ark van de Smaak waartoe 35 producten in Nederland behoren en 2100 producten wereldwijd. Met de Ark van de Smaak beoogt Slow Food de (voedsel)biodiversiteit te behouden en te herstellen. De Ark van de Smaak verzamelt kleinschalige kwaliteitsproducten, die tot een bepaalde cultuur, historie of traditie behoren. In Nederland worden producten uit de Ark van de Smaak letterlijk op de kaart gezet door de Chefs Alliantie bestaande uit chef-koks in Nederland die werken met streekproducten.

Stellendamse garnaal
De aanwezigen bij de viering van de start van het seizoen van de Stellendamse garnaal verwelkomden Jan Pieter Luime van de OD3 op de steiger waar hij zojuist aanvoer met verse ongepelde Stellendamse garnalen. De viskist inclusief vangst werd door Wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Jan Pieter Luime naar de visafslag gedragen waar ze, zoals ze het lekkerst smaken, traditioneel met de hand gepeld werden. De dames Mina van Oudenaarden en Annie Vlietland werden uitvoerig aanschouwd en ondervraagd over hoe ze dat toch doen. Een snelcursus pellen van de dames en visser Luime leerden de aanwezigen ook genieten van eigen gepelde 'gornet'. Het testpanel bestaande uit Feiko van Dok van Provincie Zuid-Holland, chef-kok Mick Rijgersberg van Happerij 't Schouwtje en Nelleke Don van Slow Food waren er unaniem over eens dat de hand gepelde Stellendamse garnaal heerlijk van smaak is en door iedereen geproefd moet worden.

De Week van de Goereese Vis
De Week van de Goereese Vis wil het mogelijk maken dat iedereen van de heerlijke lokale vis en Stellendamse garnalen kan proeven en genieten bij de horeca op Goeree-Overflakkee. Houd de website www.weekvandegoereesevis.nl en facebook.com/weekvandegoereesevis in de gaten voor het volledige culinaire en culturele programma.