Drie watersportverenigingen starten project jeugdzeilen

Foto

Drie bootjes in zwembad De Staver, dit ongewone beeld was te zien op zaterdag 10 mei 2014. Om half vier ging daar het project jeugdzeilen van start. In een poging de toenemende vergrijzing in de watersport af te remmen hebben drie watersportverenigingen elkaar gevonden, zij besloten gezamenlijk een cursus jeugdzeilen te starten.

Het initiatief kwam van WSV Het Bommelse Gors. De verenigingen WSV Ooltgensplaat en WV Flacquee uit Middelharnis hebben enthousiast gereageerd. In korte tijd waren er zo'n 30 cursisten ingeschreven.

Het project is begonnen met een zwembadles die bedoeld is als een eerste kennismaking voor kinderen die nog nooit in een zeilboot hebben gezeten. Zo konden ze ervaren hoe de stabiliteit van een kleine boot als de Optimist is, leren hoe ze vanuit het water aan boord kunnen klimmen en wat er gebeurt als de boot omslaat. Ook werd gekleed zwemmen met zwemvest geoefend.

De praktijklessen zullen in en voor de haven van Den Bommel plaatsvinden op vier zaterdagen in juni en juli. Die cursusdagen worden afgestemd op de niveaus van de kinderen. De beginners krijgen theorie over zeilen, ze gaan oefenen met op- en aftuigen en ze zullen natuurlijk ook leren sturen en zeilen. De gevorderde kinderen krijgen een aangepast programma van gevorderde zeiltechnieken en trimmen tot wedstrijdvaren.

Het dagprogramma in Den Bommel start om 10:00 uur en eindigt 's middags om 16:00 uur. Door een goede samenwerking van de drie verenigingen zijn er voldoende bekwame begeleiders en is er ook een gevarieerd aanbod van open zeilboten. De lessen gaan altijd door want ook als het slecht weer is, zal er een alternatief programma geboden worden.

Het jeugdzeilen bij de verenigingen is geen officiële opleiding voor het CWO-diploma maar alle deelnemers krijgen na afloop natuurlijk wel een mooie oorkonde.