Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Duurzaamheidslening voor huiseigenaren Goedereede

De gemeente Goedereede stimuleert inwoners om energiebesparende maatregelen te nemen. De Duurzaamheidslening is een stimulans voor lagere woonlasten en de verbetering van het woonklimaat. Daarnaast is er voordeel voor het milieu, want door de getroffen maatregelen komen minder schadelijke broeikasgassen vrij. Inwoners van de gemeente Goedereede krijgen onder bepaalde voorwaarden een lening. De Duurzaamheidslening voorziet in een aanzienlijke korting op het gangbare rentepercentage.

Een aanvrager van een Duurzaamheidslening moet eerst een Energie Prestatie Advies (EPA) verkrijgen. De gemeente Goedereede benoemt geen specifieke maatregelen die in aanmerking komen voor een Duurzaamheidslening: Het toekennen van de lening is gekoppeld aan de maatregelen die genoemd zijn in het Energie Prestatie Advies. Die maatregelen kunnen uiteenlopen van bijvoorbeeld het aanbrengen van isolatie, het plaatsen van een zonneboiler of het vervangen van de verwarmingsinstallatie.

Het bedrag van de Duurzaamheidslening is minimaal € 2.500,- en maximaal € 10.000,-. De lening is gebaseerd op een rentetarief van tien jaar vast met een korting van 3%. De Duurzaamheidslening is van toepassing op eigen woningen in de gemeente Goedereede. De aanvraag kan alleen worden ingediend als de energiebesparende maatregelen nog niet zijn uitgevoerd.

Wethouder Frans Tollenaar, die milieu in zijn portefeuille heeft, verwacht veel belangstelling voor de Duurzaamheidslening: "Energiebesparende maatregelen kosten geld. De gemeente Goedereede wil het haar inwoners gemakkelijk maken om deze maatregelen uit te voeren. Huiseigenaren in de gemeente Goedereede kunnen bij de gemeente goedkoop geld lenen om de woning écht energiezuinig te maken. Dát is de Duurzaamheidslening. Goed voorbeeld doet goed volgen. Dit is wellicht een idee voor alle gemeenten!"

De doorlooptijd van de aanvraagprocedure is ongeveer twaalf weken. De gemeente heeft een folder en een aanvraagformulier beschikbaar. Meer informatie staat op de website van de gemeente Goedereede. Op de site van de gemeente zijn ook een stappenplan en de volledige verordening te vinden.