Echtpaar Smink Koninklijk onderscheiden

Foto

Tijdens de afscheidsreceptie op zaterdagmidddag 20 november 2010 in de Doopsgezinde kerk in Ouddorp, zijn dominee Smink en zijn vrouw Koninklijk onderscheiden. Na 23 jaar predikant te zijn geweest van de Doopsgezinde gemeente in Ouddorp en meer dan 40 jaar in het ambt gaat dominee Smink met Emeritaat. 

Toespraak van de burgemeester: 

Dames en heren,

Dank u dat ik namens de gemeente Goedereede een aantal woorden mag richten aan de heer en mevrouw Smink.

Geachte meneer Smink,

Vanaf 1987 bent u de predikant van de Doopsgezinde Gemeente hier in Ouddorp. Begonnen in het kleine schuilkerkje aan de Ring, waar nu een winkel is gevestigd. En met slechts een klein aantal leden. U hebt de gemeente laten uitgroeien tot wat het nu is, rond de 250 leden.

In 1992 is het nieuwe kerkgebouw gesticht. De aanbouw met de ruimtes voor het jongerencentrum en het kinderdagverblijf werd in 2003 gerealiseerd.

U heeft zich niet alleen dienstbaar hebt opgesteld voor de Doopsgezinde Gemeente maar ook voor de hele dorpsgemeenschap. Uw inzet was altijd; betrokken zijn bij de noden van alle mensen binnen de burgerlijke gemeenschap. Ook aan uitvaartdiensten, pastoraal werk en stervensbegeleiding voor mensen buiten de geloofsgemeenschap stond u open. Door uw inzet, betrokkenheid en uw manier van werken heeft u Doopsgezind Ouddorp op de kaart gezet. Zowel binnen als buiten Ouddorp, want ook de vele Duitse gasten komen graag naar de Duitse diensten.

Ook zelf heb ik u leren kennen als een betrokken persoonlijkheid. Uw positief opbouwende inbreng in ons halfjaarlijks overleg heb ik bijzonder gewaardeerd. Door uw inzet zijn sociaal-maatschappelijke problemen zoals jeugdvandalisme, verslavingsproblematiek en de excessen bij de jaarwisseling op de agenda gezet en bespreekbaar geworden. Samen hebben we bereikt wat we bereikt hebben! Ik ben u daar zeer erkentelijk voor.

Verder heeft u in uw kerkelijk werk heel veel ups en downs meegemaakt. Wij beiden zullen  de ramp met de OD 1 en het grote verdriet hier in Ouddorp nooit vergeten.

Bijzonder vond ik het dat u zelfs mijn verjaardag nooit vergat! Tijdens mijn herstel afgelopen winter kreeg ik een mooi boekwerkje van u met bemoedigende woorden.

Graag wil ik nog een aantal van uw werkzaamheden speciaal benoemen:

1976-2010
Gastheer voor hoofdzakelijk Amerikaanse kerkelijke zangkoren. Ook assisteerde u bij de verwezenlijking van diverse Europeesche concerten.

1977-1982
U was voorzitter van de Interkerkelijke Evangelische Samenwerking in Haarlem.

Van 1981 tot nu
U bent mede initiatiefnemer van en vrijwilliger voor het kerkbouwproject in Port au Prince op Haïti.

1985-1989
Eerste voorzitter van een commissie van de landelijke Kerk van de Nazarener, die tot taak had het samenstellen en publiceren van de nationale Liedbundel van de kerk.

1985-2007
U was consulent voor de Onafhankelijke Baptisten Gemeente te Zwolle.

1985 -2007
Voorzitter van de Stichting de Nederlandse Volkszending, waarbij u ook hoofdredacteur van het blad "De Roepstem" was.

1988-1992 
U was medewerker bij het Nationale Menno Simons Centrum voor de landelijke Bijbelweekenden.

Tijdens een dag als vandaag waarin we afscheid van elkaar nemen, passeert alles de revue. Ik hoop dat u met heel veel genoegen ook zelf terugkijkt op wat u verwezenlijkt heeft. Uit mijn gesprekken en contacten blijkt altijd de grote waardering voor u en uw vrouw voor het vele ‘meer'werk dat hier in de gemeente is gedaan. Want natuurlijk zult u zeggen: "Al deze zaken horen bij mijn werk". Maar als ik hoor dat er soms vakanties werden uitgesteld en dat iedereen altijd een beroep op u kon doen, dan heeft u veel meer werk verricht dan men eigenlijk van u mocht verwachten. En velen hebben daar hun bijzonder grote waardering voor uitgesproken.

Ik zei al, u beiden hebben zich enorm ingespannen hier in de gemeente. Ik zou dan ook graag tot u, mevrouw Smink, een aantal woorden willen richten.

Goed functioneren van een dominee lukt uiteindelijk doordat hij een vrouw heeft die hem daarin volledig steunt. En die ook zichzelf ten dienste wil stellen van de kerkelijke gemeenschap. En dat hebt u ten volle gedaan! Niet alleen uw morele steun, maar ook door uw inzet. Ik ben onder de indruk van het vele werk dat u hier in de gemeente Goedereede, maar ook daarbuiten en ver daarbuiten voor de samenleving heeft gedaan. En wat u daarbij allemaal heeft gerealiseerd.

Allereerst natuurlijk het godsdienstonderwijs in Goedereede en Ouddorp. Al vanaf 1987 zet u zich in ten dienste van zowel basisschool Buten de Poorte als basisschool de Westhoek.
U stond voor de klas en nam de verantwoordelijkheid op zich om medewerkers te werven. U trainde de medewerkers om zelfstandig het door u samengestelde meerjarige lesprogramma te doceren. De lesmethode was gericht op de groepen drie tot en met zes van de basisschool. In de eerste instantie was het een facultatief vak.

Later werd het vak 'Geestelijke Stromingen' verplicht voor de groepen zeven en acht van het openbaar onderwijs. Ook toen hebt u het initiatief genomen voor de inrichting van dit nieuwe schoolvak. De afgelopen jaren heeft u een tweejarige cursus "Geestelijke Stromingen en Christelijke Levensbeschouwing"opgezet. Voor beide scholen een mooi naslagwerk waar zij tot op de dag van vandaag mee bezig zijn.

Uw grote betrokkenheid bij de gemeenschap, in het bijzonder bij onze jongeren, kwam ook aan de orde tijdens mijn bezoekje aan de 55+ groep in de kerk. Ook toen uitte u uw terechte zorg over onze jongeren die vaak doelloos op straat rondlopen. U zou ze eigenlijk graag willen helpen en bijstaan.

Vanaf 1987 tot 2000 hebt u zich verdienstelijk gemaakt voor de vormingsactiviteiten voor "Vrouw tot Vrouw". Eerst werden de activiteiten geïnitieerd vanuit de eigen kerk, maar later ook vanuit het hele eiland en de regio. Het doel was om de uitwisseling en de contacten verder uit te breiden.

Verder bent u jaren heel actief geweest op het gebied van het zendingswerk, zowel in Haarlem als in Rotterdam.

U was van 1977 tot 1982 voorzitter van de landelijke zendingsraad van de Kerk van de Nazarener.

U heeft zich in 1980 uitermate ingespannen om het ziekenhuis in India van sluiting te redden. U hebt via de stichting 3M van de Evangelische Omroep veel geld bij elkaar gebracht zodat het ziekenhuis behouden bleef.

Samen met de heer Smink heeft u zich verdienstelijk gemaakt voor een kerkproject in Port au Prince op Haïti.

U was ook vier jaar voorzitter van de plaatselijke zendingsvereniging van de Kerk van de Nazarener.

Ook legde u contacten met de Kaapverdiaanse christenen die als gastarbeider werkzaam waren in Rotterdam. Uit deze contacten ontstond de Kerk van de Nazarener-Emmaus. Beiden hebt u inhoud en vorm gegeven aan de diensten en de begeleiding van de mensen zodat zij zo goed mogelijk konden integreren.

In de negentiger jaren was u actief in de begeleiding van asielzoekers in het asielzoekerscentrum in Burgh-Haamstede. Een aantal van deze mensen heeft u begeleid om letterlijk een nieuw leven op te bouwen in Amerika en België.

In de zestiger jaren heeft u heel veel projecten gedraaid op het gebied van diaconaal maatschappelijk-sociaal werk.

En mevrouw Smink, vandaag bij een afscheid als deze is het goed dat we dit met elkaar nog eens delen. Ik realiseer mij dat u na uw verhuizing vanuit het buitenland naar Ouddorp blijkbaar de kunst hebt verstaan hoe met de mensen om te gaan en voor ze open te staan. Voor die tijd een prestatie waar ik "U" tegen zeg! En ik herhaal het nog maar eens: Heel bijzonder en mijn grote waardering voor het vele werk dat u beiden heeft verricht.

Ik vind het dan ook een bijzondere eer om u beiden te mogen vertellen dat op voordracht van de beide scholen, door een aantal voormalige kerkenraadsleden en de penningmeester van de kerkenraad en vanuit de kerkelijke gemeente zelf, het Hare Majesteit Koningin Beatrix heeft behaagd om u beiden per 9 oktober 2010 te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau!

Meer nieuws van Goeree-Overflakkee:

Onderzoek naar toekomst zwembaden op Goeree-Overflakkee

De Stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee (SRGO) exploiteert drie openbare overdekte zwembaden op Goeree-Overflakkee. Het gemeentebestuur wil graag inzicht in wat er nodig is om...

FrameWave Studios geopend door Ada Grootenboer en Dave von Raven

Burgemeester Ada Grootenboer en leadzanger van The Kik Dave von Raven hebben dinsdag 25 juni 2019 in aanwezigheid van een kleine honderd gasten de vier oefen- en opnamestudio’s van...

112-storing: politie geeft alternatief noodnummer

Alarmnummer 112 was op maandagmiddag 24 juni 2019 niet bereikbaar door een landelijke storing bij KPN. Er was een speciaal noodnummer door de landelijke politie geopend. Mensen in nood...

Werkzaamheden duikwrak Le Serpent in Grevelingen afgerond

Afgelopen vrijdag 21 juni 2019 zijn de werkzaamheden aan scheepswrak Le Serpent in de Grevelingen afgerond. Inmiddels is het tijdelijke duikverbod opgeheven en is het scheepswrak weer...

Fort Prins Frederik krijgt kanon cadeau van Fort Sabina

Donderdag 13 juni 2019 ontving Fort Prins Frederik van 'zuster' Fort Sabina een kanon. Fort Sabina schonk het kanon om de onderlinge verbondenheid en samenwerking tussen beide forten te...

Honderden blije gezichten tijdens Truckrun 2019

Zaterdag 15 juni 2019 werd de traditionele Truckrun van Goeree-Overflakkee gereden. De bewoners van de Zuidwester zorgden, samen met de chauffeurs van en rondom Goeree-Overflakkee, voor een...

Ankie van Wageningen ontvangt Koninklijke onderscheiding

Zaterdag 15 juni 2019 werd mevrouw Ankie van Wageningen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee reikte de...

De Kreek in Ouddorp tijdelijk gesloten door burgemeester

De burgemeester van de gemeente Goeree-Overflakkee, mevrouw Grootenboer-Dubbelman, heeft besloten om horecabedrijf De Kreek van vrijdag 14 juni tot en met donderdag 20 juni 2019 te sluiten....

Vuurtoren Ouddorp mag nog niet open voor publiek

De rechter in Rotterdam heeft begin juni 2019 beslist dat de vuurtoren in Ouddorp nog niet open mag voor publiek. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft een vergunning verleend voor het...

Auto vliegt in brand bij ongeval Middelharnis

Zaterdagavond 8 juni 2019 omstreeks 23:40 uur troffen voorbijgangers een brandende auto aan op de Industrieweg in Middelharnis. Het voertuig had een boom en een lantaarnpaal geraakt en is...

We zien dat je waarschijnlijk software gebruikt die onze banners ontregelt. Dat vinden we jammer, de enige inkomstenbron die FlakkeeNieuws heeft zijn namelijk de inkomsten van reclame. Help ons door FlakkeeNieuws te whitelisten in je adblocker. Hartelijk dank!

Terug naar homepagina