Nu op de radio: Archipel bij nacht

Edudelta College zet opleiding Toerisme & Recreatie op de kaart

Foto behorende bij Edudelta College zet opleiding Toerisme & Recreatie op de kaart
Foto behorende bij Edudelta College zet opleiding Toerisme & Recreatie op de kaart

Met gepaste trots nam het Edudelta College Middelharnis, woensdagmiddag 9 december 2009, het nieuwe praktijklokaal Toerisme & Recreatie in gebruik. Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst op locatie Schoolstraat en in aanwezigheid van afgevaardigden uit het bedrijfsleven, de onderwijswethouders en portefeuillehouders Toerisme & Recreatie van de vier eilandelijke gemeenten, directies van regionale VVV's en velen uit het regionale (basis)onderwijs onder wie ook tal van collega's van de trotse school. Hiermee zet het Edudelta College de opleiding Toerisme & Recreatie in deze regio stevig op de kaart.

Het waren wethouder Bert Kleingeld van de gemeente Middelharnis en mevrouw Irma van Oosten, directeur VVV Zuid Hollandse Eilanden die dit, namens overheid en bedrijfsleven, onderstreepten en de opening voor hun rekening namen. Zij liepen door een papierenwand, beschilderd door de 1e en 2e klas leerlingen met recreatietaferelen en maakten zo symbolisch de weg vrij naar dit prachtig lokaal. Dit nadat zij regiodirecteur Adrie Huijser en teamleider Arie van de Kooij (zie foto) feliciteerden met deze prachtige accommodatie. Felicitaties waren er ook voor het hele team en hun vakdocentes Ellie Boumans-Kerris en Conny Bakker.

EDUtravel
Het royale lokaal herbergt een talenstudio met interactieve mogelijkheden voor lessen in Duits - Engels - Nederlands en straks op bescheiden schaal ook Frans. Verder is er een heus reisbureau met de welluidende naam 'EDUtravel'. Hierin kunnen de leerlingen op realistische wijze en bijgestaan door hun docenten praktisch oefenen om o.a. stedentrips en vakantiereizen te bemiddelen, te boeken en aan de klant te brengen. Het rollenspel wordt ondersteund met talloze reisgidsen, digitale informatie en in beeld en geluid vastgelegd om nadien te analyseren en te corrigeren.

DELTAparcs
Dit is ook het geval bij de royaal ingerichte receptie annex shop van 'DELTAparcs'. Hier kan men alle werkzaamheden contextrijk oefenen die voorkomen op de receptie van een groot recreatiepark met vakantiewoningen, (sta)caravans, camping en centrale recreatievoorzieningen. Van boekingen tot toeristische informatie, van verkoop tot verhuur van artikelen en het verlenen van service evenals het correct afhandelen van klachten. De school ziet een dergelijk recreatiepark of camping als een klein dorp. Daarom in de lessen ook aandacht voor EHBO, het welbevinden van gasten, veiligheid en sociale hygiëne.

Taverne
Daarnaast heeft men een echte keuken opgesteld enerzijds om te gebruiken als modelkeuken uit een recreatiewoning met complete inrichting t.b.v. het oefenen van werkzaamheden van de huishoudelijke dienst en technische dienst. Anderzijds om deze zelf te gebruiken voor het klaarmaken van eenvoudige gerechten, die men dan serveert in een kleine taverne. Het grotere werk vindt plaats in het aangrenzende restaurant en -keuken van de collega's uit de beroepswereld Voedsel & gezondheid.

Animatie en recreatie
Mogelijkheden voor het oefenen van animaties en het opstellen van recreatieprogramma's zijn er eveneens. Zo is er een studio waar men volop kan schminken en de kleinste recreanten kan bezighouden. In een andere studio kan men volop ballonfiguren maken en het jongleren beoefenen. In de middenruimte royale tafels voor het creatief bezig zijn en het vervaardigen van werkstukken en maquettes t.b.v. recreatieve programma's. Wanneer nodig kunnen deze naar buiten geschoven worden en ontstaat er zo een royale ruimte voor groepsanimatie. In het verlengde daarvan heeft men een doorgang gemaakt naar de gymzaal die nog royalere mogelijkheden biedt voor groepsanimatie. Dit alles is kleurrijk vorm gegeven en ademt een vakantie- en vrijetijdssfeer uit waarin het niet alleen leuk is om in te verblijven maar ook om in te werken maar vooral ook te leren.

VM2 of Talents2Work
Als aanloop naar de huidige opleidingsmogelijkheden startte het Edudelta College met ingang van schooljaar 2007-2008 in de onderbouw met TRS (Toerisme, Recreatie en Sport) om een jaar later PSO lessen (Project Sector Oriëntatie) te starten in het 1e en 2e leerjaar. Dit alles met bescheiden mogelijkheden in bestaande leslokalen. Nu heeft men een prachtig dubbel praktijklokaal met aanhorigheden ter beschikking. Volledig geëquipeerd voor de VMBO bovenbouw praktijklessen Toerisme & Recreatie en straks aangevuld met mogelijkheden voor VM2 onderwijs. Binnen Edudelta ook wel Talents2Work genaamd.

Doorlopende leergang
Talents2Work is een doorlopende leergang van VMBO naar MBO 1 en 2. In de beroepswereld Toerisme & Recreatie biedt men die straks i.s.m. met het ROC 'Zoomvliet College' uit Bergen op Zoom die zelf de MBO opleiding niveau 3 en 4 in huis hebben. Een opleiding die dan perfect aansluit bij het onderwijs uit Middelharnis. Onlangs verzorgden studenten en docenten van het Zoomvliet College, in het kader van hun casusonderwijs, voor de leerlingen van het Edudelta College prachtige workshops in deze nieuwe fleurige accommodatie.

Uniek en goed passend
Een accommodatie, uniek in zijn soort en geheel in eigen beheer ontworpen en vormgegeven, die zo dadelijk ook unieke en prachtige opleidingsmogelijkheden biedt voor Goeree Overflakkee en de gehele toeristische regio Zuid West Nederland. Opleidingsmogelijkheden die volledig passen in de 'regionale economische visie van het eiland' en de 'toeristisch-recreatieve Kansen Kaart' die de gemeente, 6 weken geleden, als beleidskader 2007-2020 publiceerde. In deze omvangrijke rapportage ziet de gemeente en Goeree Overflakkee, daarbij gesteund door de bevindingen van haar adviseurs in recreatiemanagement 'van Gent en van der Reest', vele toeristische en recreatieve mogelijkheden met groei en bloei van de werkgelegenheid. Voor meer informatie over de opleidingsmogelijkheden bezoek www.edudelta.nl of de Open dag op zaterdag 16 januari 2010. Telefonische informatie kan via: 0187-485444.