Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Eerste bewoners betrekken flexwoningen in Middelharnis

Foto

De eerste bewoners van de wijk met flexwoningen voor Oekraïense vluchtelingen zijn er afgelopen week, juni 2024, ingetrokken. In de wijk aan de rand van Middelharnis zijn door de gemeente en Oost West Wonen 111 tijdelijke huizen voor ongeveer 300 bewoners neergezet. Een deel daarvan is nu bewoond.


De komst van de tijdelijke wijk heeft vorig jaar voor nogal wat onrust gezorgd. De werkzaamheden werden door de voorzieningenrechter zelfs een paar keer stilgelegd. Omwonenden hadden klachten ingediend omdat de bouw van de flexwoningen was gestart met een zogenaamde 'kruimelvergunning', een spoedmethode om af te wijken van het bestemmingsplan. De wijk staat namelijk eigenlijk op landbouwgrond.

Ook de gemeenteraad voelde zich gepasseerd. Het kwam afgelopen najaar zelfs tot een vertrouwensbreuk. Na meerdere langdurige gesprekken met alle partijen over de samenstelling van het eilandbestuur, werd in januari officieel bekendgemaakt dat de coalitie kon blijven.

De rechter oordeelde uiteindelijk dat de bouw verder mocht gaan omdat het belang van de Oekraïense vluchtelingen zwaarder woog dan dat van de buurtbewoners.

Het eerste deel van de nieuwe wijk is inmiddels klaar. Aan de andere huizen wordt nog gewerkt. Er zijn drie soorten woningen. Ze zijn compact maar compleet.

Olga Teplova en haar man en twee dochters wonen er nu een week. Vlak na het starten van de oorlog in Oekraïne zijn ze vanuit Kiev naar Nederland gevlucht.