Nu op de radio: Archipel Love Songs

Eerste Paal nieuwbouw Ebbe en Vloed Oude-Tonge

Foto

12 Mei 2011 wordt door burgemeester Heijkoop de feestelijke 1e paal geslagen voor een nieuw Woonzorgcomplex Ebbe en Vloed in de Planetenbuurt van de kern Oude-Tonge. Aan een nieuwe straat 't Getij, verrijst in opdracht van Woongoed Flakkee een multifunctioneel gebouw met diverse zorg- en welzijnsfaciliteiten. De firma IJsselbouw uit Capelle aan de IJssel gaat het complex bouwen. Een forse investering voor Woongoed Flakkee.

Het is de uitvoering van de enkele jaren geleden door drie partijen getekende intentieverklaring: CuraMare (voorheen Zorgsaam), de gemeente Oostflakkee en Woongoed Flakkee." In de samenwerkings- overeenkomst die daarop volgde en eind 2005 tussen CuraMare en Woongoed Flakkee werd gesloten kreeg de intentieverklaring handen en voeten.

Hoofdhuurder in het nieuwe Ebbe en Vloed wordt CuraMare. Het project past uitstekend in de visie en uitwerking dat gelet op de vergrijzing van de bevolking en de toenemende kwaliteitseisen, wonen en zorg op Goeree-Overflakkee op een nieuw leest dient te worden geschoeid. De huidige zorginfrastructuur moet worden aangepast. Dat vereist transformatie van de huidige verzorgingshuizen en verpleeghuis en er is ingezet op een steviger samenwerking tussen partijen van de zogenaamde hardware (de stenen) en de software (de zorg). Soms in eigen beheer, soms in samenwerking met woningcorporaties. Een ontwikkeling die thans ook bij de Samaritaan te Sommelsdijk en De Vliedberg in Ouddorp is ingezet.

Hoofdhuurder CuraMare
Er komen in het nieuwe Ebbe en Vloed 58 zorgwoningen, 7 groepswoningen, 10 plaatsen voor dag verzorging en 12 tijdelijke opname plaatsen. Daarnaast zorgen kantoorruimten, zorginfrastructuur en facilitaire ruimte voor de gewenste invulling.

De zorgwoningen zijn grote en kleine(re) appartementen waar senioren met een zorgvraag hetzij alleen het zij met hun partner kunnen wonen. Bij de groepswoningen gaat het om 49 verpleegplaatsen. Per woning komen er 7 plaatsen voor mensen met dementie die onder begeleiding met elkaar wonen. Iedere bewoner heeft wel een eigen kamer, waar hij/zij zich kan terugtrekken. Bij dag verzorging gaat het om ouderen met een zorgvraag uit de gemeente Oostflakkee. Bij de tijdelijke opname plaatsen kan bijvoorbeeld een logeerplaats worden geboden als de partner er even tussenuit gaat.

CuraMare verzorgt in het gebouw de warme maaltijden in een satellietkeuken. Hier wordt een deel van de warme maaltijd voorbereid die in de groepswoningen of in de zorgwoningen verder bereid wordt. Ook wordt van hieruit het Tafeltje Dekje-project uitgevoerd. Een apart restaurant krijgt zowel een functie voor het nieuwe complex als voor de wijk. Dat is vergelijkbaar met de huidige insteek bij Ebbe en Vloed, Andere activiteiten en faciliteiten zijn  een welzijnsruimte met onder andere een bibliotheek en een stilte centrum. Ook komt er een voorziening waar uitvaarten geregeld kunnen worden.

Overige huurders
Gemiva-SVG Groep (ondersteuning mensen met een handicap)  gaat 16 zorgwoningen  huren voor mensen met een verstandelijke handicap en 6 woningen voor mensen met een dubbele handicap. Voor beide groepen komen er ook ontmoetingsruimten. Careyn (Thuiszorg) zal kantoorruimte huren voor wijkverpleging en een uitleenpost voor medische hulpmiddelen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin  verzorgt het consultatiebureau voor ouder en kindzorg. Tenslotte is er straks een modern geoutilleerde fysiotherapieruimte (Fysio Koese) met oefenzaal en diverse behandelruimten.

Langer zelfstandig
De genoemde transformatie van verzorgingstehuizen houdt in dat senioren, met gebruikmaking van enkele voorzieningen, zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De verzorging wordt gericht op een zolang mogelijke deelname aan (activiteiten) in de samenleving en op extramuraliseren van de bestaande zorg. Met deze insteek ontstaat er een grote winst voor de cliënt

  • l Aanzienlijke verbetering wooncomfort (ruimte, klimaat zomer en winter)
  • l Regievoering over eigen leven
  • l (Herwinning) zelfredzaamheid en zelfstandigheid
  • l Behoud c.q. versterking eigenwaarde
  • l Behoud netwerken

Voorbereidingen
De voorbereidingen voor de nieuwbouw Ebbe en Vloed hebben lang geduurd. Enerzijds verklaarbaar door de complexiteit en de omvang van het project en de betrachtte zorgvuldigheid, anderzijds was er de veranderende financiering in de zorg. Met name wat betreft de infrastructuur. Ook in de wetgeving kwamen er belangrijke wijzigingen (WMO en afbouw ABWZ) die gevolgen hebben voor de invulling en het verlenen van zorg aan ouderen. Reorganisatie verzorging en verpleging op het eiland was een andere factor. Tenslotte speelden ook een rol het ingewikkelde vergunningentraject met aanbesteding en de onderhandelingen met de aannemer.

Maar uiteindelijk is het dan zover. De 1e paal wordt geslagen. Vervolgens zal er na een bouwtijd van ruim anderhalf jaar, eind 2012,  in de Planetenbuurt in Oude Tonge  een modern multifunctioneel wooncomplex met actuele zorg- en welzijnsfaciliteiten haar deuren openen.