Nu op de radio: Archipel in de ochtend

Extra controles vanwege klachten over hondenpoep

logo_goeree-overflakkeeDe gemeente krijgt veel klachten over hondenpoep en de overlast die dat veroorzaakt. In de Algemeen Plaatselijke Verordening is een aantal spelregels opgenomen voor hondenbezitters. De BOA's (Buitengewoon Opsporingsambtenaren) controleren of hondenbezitters zich aan deze regels houden. Eerder in 2014 zijn extra controles uitgevoerd, maar door de vele klachten wordt in september weer extra gecontroleerd.

Opruimplicht
In de hele gemeente Goeree-Overflakkee geldt binnen de bebouwde een opruimplicht van hondenpoep. Dit houdt in dat iedereen die met een hond wandelt, verplicht een opruimmiddel bij zich moet hebben en zelf direct de hondenpoep moet opruimen. Buiten de bebouwde kom is geen opruimplicht.

Uitlaatvelden
In Middelharnis, Dirksland, Melissant, Herkingen, Sommelsdijk, Stad aan 't Haringvliet en Nieuwe-Tonge zijn uitlaatvelden en/of uitlaatstroken aangewezen. Hier kunnen honden worden uitgelaten. Op deze uitlaatvelden geldt geen opruimplicht. De gemeente maakt deze velden schoon. Ruige grasbermen die als uitlaatstrook zijn aangewezen worden vaker gemaaid. Op de gemeentelijke website staat een overzicht van de hondenuitlaatplaatsen.

Honden aan de lijn
Uw hond moet binnen de bebouwde kom altijd aangelijnd lopen. Buiten de bebouwde kom mag uw hond loslopen, mits u ervoor zorgt dat uw hond geen schade aanricht.
Honden op het strand

Op sommige delen van het strand zijn honden in het badseizoen alleen aangelijnd toegestaan, op andere delen van het strand zijn honden gedurende het badseizoen helemaal niet toegestaan. Bij de strandopgangen staan borden met informatie hierover. De informatie is ook te vinden op www.goeree-overflakkee.nl/bezoeker/noordzeestranden.

Verboden terrein voor honden
Op speelplaatsen, trapveldjes, zandbakken en dergelijke zijn honden verboden.

Toezicht
De gemeentelijke BOA ziet toe op de naleving van de regels. Als de BOA constateert dat de regels worden overtreden, kan hij bekeuringen uitschrijven. De huidige boetebedragen luiden als volgt:

  • niet-aangelijnde hond: € 90,-
  • hond op verboden weg of terrein: € 140,-
  • loslopen van een hond op kinderspeelplaats, speelweide of zandbak: € 140,-
  • niet opruimen hondenpoep: € 140,-
  • niet bij u hebben van een opruimmiddel: € 90,-