Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Extra geld beschikbaar voor starterslening Oostflakkee

De gemeenteraad van Oostflakkee heeft besloten 250.000,- euro extra beschikbaar te stellen voor de VROM Starterslening. Hiermee komen zij tegemoet aan de financiële hulpvraag van starters op de woningmarkt.

Al in 2007 stelde de gemeenteraad hiervoor geld beschikbaar. Inmiddels zijn hiervan twaalf startersleningen toegekend en is het budget op. Omdat de vraag naar starterslening onverminderd groot is en de gemeente Oostflakkee de starters op de woningmarkt graag helpt, is er wederom budget beschikbaar gesteld.

Starters
Er zijn normen opgesteld ter bescherming van kopers van woningen. De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) zorgt ervoor dat wanneer kopers hun hypotheek niet meer kunnen betalen, de eventuele restantschuld na verkoop overgenomen wordt en de koper niet met een torenhoge schuld achterblijft. Hiertegenover staat dat men bij een hypotheek met NHG een maximum zit aan het bedrag dat men mag lenen voor een woning. Dit zorgt ervoor dat starters niet altijd het huis kunnen kopen dat ze voor ogen hebben omdat het inkomen nog niet zo hoog is. Starters zijn daarom genoodzaakt langer thuis te blijven wonen of een woning te huren. Dit is niet bevorderlijk voor de doorstroming in de woningmarkt.

Onbalans
Zogeheten ‘koopstarters' vormen daarom een maatschappelijk woonvraagstuk dat serieuze aandacht verdient. Zeker nu de huizenprijzen hoog zijn, waren er in de afgelopen jaren voor starters belemmeringen om een eerste koopwoning te kunnen kopen. De woningmarkt is zodanig ontwikkeld dat vooral aan de onderkant van de woningmarkt veel vraag en weinig geschikt aanbod is ontstaan. Door deze onbalans hebben nieuwkomers op de koopmarkt soms een extra regeling nodig om toch tot koop over te kunnen gaan.

Starterslening
Met de starterslening probeert de gemeente Oostflakkee deze belemmering te doorbreken. De VROM Starterslening is een steuntje in de rug om nieuwkomers op de koopwoningmarkt tegemoet te komen door de woonlasten iets te verlagen. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de starterslening moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • de aanvrager moet in de gemeente Oostflakkee woonachtig en verblijfsgerechtigd zijn;
  • de aanvrager moet meerderjarig zijn;
  • niet-inwoners moeten een maatschappelijke binding hebben met de gemeente Oostflakkee;
  • verwervingskosten: minimaal 176.715,- euro maximaal 265.000,- euro;
  • maximale Starterslening: 20% van de verwervingskosten met een maximum van 30.000,- euro.

Voor meer informatie kan men terecht op de website van de gemeente Oostflakkee, www.oostflakkee.nl onder het thema ‘wonen en leven'.