Nu op de radio: Ons Eiland, Altijd Dichtbij

Flakkeese Nederlands kampioen Dressuur Bitloosrijden

Foto behorende bij Flakkeese Nederlands kampioen Dressuur Bitloosrijden
Foto behorende bij Flakkeese Nederlands kampioen Dressuur Bitloosrijden
Foto behorende bij Flakkeese Nederlands kampioen Dressuur Bitloosrijden

Mariëlle Desiré Huizer (Herkingen) mag zich samen met haar paard Fahya-Femke Nederlands Kampioen Dressuur voor Bitloosrijden in de klasse L noemen. In september 2012 werden bij ruitersportcentrum de Niervaert in Klundert het Nederlands kampioenschap Dressuur voor Bitloosrijden georganiseerd en wist ze alle deenemers achter zich te laten.

Dressuurwedstrijden worden normaal gesproken met bit gereden omdat dit vanuit KNHS verplicht is. Maar er zijn ook combinaties die zonder dit stukje materiaal in de mond van het paard hetzelfde kunnen laten zien in de ring. Speciaal voor deze groep dressuurruiters is vanaf 2010 een 3-jarige proefperiode gegeven vanuit de KNHS om te kijken of in de toekomst het starten met en zonder bit in dezelfde rubriek kan worden verreden.

In deze proefperiode is het toegestaan om te starten in de klasse B, L1 en L2. In de klasse M en Z is het niet toegestaan om officieel te starten. Dat er nu ook nog eens een Nederlands kampioenschap werd gehouden was helemaal bijzonder. Mariëlle, in het dagelijks leven eigen ondernemer in paarden training, houdt zich al jaren bezig met bitloos rijden. Ze heeft met haar paard Fahya-Femke, sinds het bitloosrijden in 2010 is toegestaan, al 16 wedstrijden gereden en vrijwel altijd met winstpunten. Deze wedstrijd om het Nederlands kampioenschap kon daarom natuurlijk niet uitblijven. Samen gingen ze de uitdaging aan.

"De proeven gingen heel goed naar mijn gevoel. Bij de eerste was er nog wel wat spanning maar bij de tweede proef was dat helemaal weg. Ik kwam met een super goed gevoel de ring uit!" sprak de trotse ruiter.

Er waren twee jury's aanwezig die de combinaties beoordeelden op hun talenten. De proeven die Mariëlle Desiré en Fahya-Femke lieten zien bracht hen de eerste plaats en daarmee werden ze Nederlands kampioen Dressuur voor Bitloosrijden in de klasse L.