Gemeente Middelharnis krijgt natuurlijke speelplaats

Foto

Op de kruising met de Berkenlaan en de Kastanjelaan in Middelharnis komt de eerste natuurlijke speelplaats van de Gemeente Middelharnis. Na een intensief voortraject met de firma Donkergroen is een mooi plan ontwikkeld. Op dinsdag 8 februari zijn tijdens een bewonersbijeenkomst twee voorstellen voor de speelplaatsinrichting gepresenteerd: een traditionele speelplaats voorzien van speeltoestellen en een natuurlijke speelplaats met speelaanleidingen op basis van natuurlijke materialen.

De buurtbewoners hebben unaniem gekozen voor de natuurlijke variant. Op- en aanmerkingen van de bewoners zijn meegenomen in het definitieve ontwerp. Natuurlijk spelen is een vorm van spelen die in Nederland de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit wint. In landen als Zweden en Duitsland zijn tal van voorbeelden te vinden. Inmiddels is deze vorm van spelen overgewaaid naar Nederland waar zowel gemeentes, scholen als kinderdagverblijven dergelijke speelplaatsen toepassen.

Wat is natuurlijk spelen
Bij natuurlijk spelen gaat men uit van speelaanleidingen in plaats van speeltoestellen. Kinderen worden in een natuurlijke speelplaats geprikkeld en gestimuleerd om een eigen spel te bedenken en kunnen daar eindeloos in blijven spelen. Door de toepassing van natuurlijke materialen zoals beplanting ervaren kinderen de seizoenen. Ook kleuren en geuren spelen een grote rol bij natuurlijke speelplaatsen. 

Planning
De firma Donkergroen start in week 12-2011 met de werkzaamheden. De oplevering van de speelplaats verwacht men begin mei, mits de weersomstandigheden goed zijn. De Eiken blijven bespaard en worden met grote zorgvuldigheid beschermd tijdens de werkzaamheden.