Gemeente stelt onderzoek in naar machtsmisbruik

De gemeente Goeree-Overflakkee laat binnenkort een onderzoek uitvoeren naar de geruchten van machtsmisbruik en meineed door ambtenaren van de voormalige gemeente Oostflakkee richting enkele ondernemers. Dit heeft de gemeenteraad donderdagavond 13 november 2014 besloten.

Aanleiding van het onderzoek is de arrestatie van gemeenteraadslid Rob Maliepaard op maandag 3 november 2014. Het gemeenteraadslid eiste toen inzage in bepaalde documenten. Toen hem dit werd geweigerd en hij het gemeentehuis niet wilde verlaten schakelde wethouder Marnix Trouwborst de politie in. Wat er precies onderzocht gaat worden en wie dat gaat doen wordt nog bepaalt door de fractievoorzitters van de verschillende partijen.

Tijdens de raadsvergadering citeerde Rob Maliepaard uit enkele e-mails tussen wethouder Marnix Trouwborst en een ambtenaar. Maliepaard heeft de e-mails ontvangen van ambtenaren die volgens hem blij zijn dat hij de knuppel in het hoenderhok heeft gegooid. Volgens Maliepaard is er geprobeerd hem het zwijgen op te leggen en zou er in staan dat Maliepaard een loopje zou nemen met de waarheid.

Wethouder Trouwborst was niet blij met het naar buiten komen van het interne mailverkeer maar volgens hem is er niets ontoelaatbaars gebeurd. Volgens de wethouder is het jammer dat Maliepaard blijkbaar over informatie beschikt die hij niet met de gemeente deelt, omdat hij bang is dat klokkenluiders beschadigd worden. De wethouder heeft zelf anderhalf jaar onderzoek gedaan naar de beschuldigingen richting de ambtenaren maar heeft niets gevonden. Over het eigen onderzoek van de wethouder was de PvdA stomverbaasd. Jaap-Willem Eijkenduijn: “Hier zijn we niet over geïnformeerd. Ik blijf me verbazen. Ook hier weten we niet wat er precies onderzocht is. Op zo’n manier blijft het stinken.”