Gemeenteraad op werkbezoek bij CuraMare en Zuidwester

Foto

Vrijdagmiddag 16 mei 2014 brachten een delegatie van de gemeenteraad en wethouder De Jong een werkbezoek aan CuraMare en Zuidwester. Het thema van het werkbezoek was 'de zorg'. Bij CuraMare werd de ouderenzorg bezocht op de locaties De Goede Ree en Nieuw Rijsenburgh, bij Zuidwester werd de gehandicaptenzorg bezocht in Hernesseroord. Het was een leuke en leerzame middag.

CuraMare
De heer Wim Driesse, lid van de Raad van Bestuur van CuraMare, bracht in de grote zaal van De Goede Ree de raadsleden op de hoogte van de ontwikkelingen in de ouderen- en verpleeghuiszorg. De Goede Ree zal als verzorgingshuis verdwijnen. De 150 bewoners verhuizen in juni naar Nieuw Rijsenburg; de gerealiseerde nieuwbouw op het terrein van het voormalig verpleeghuis De Samaritaan. Nieuw Rijsenburgh biedt ook huurwoningen aan. De inpandige woningen hebben allemaal een voordeur met bel en kunnen als een reguliere woning dienst doen. Ook is voorzien in groepsbewoning voor bewoners die continue begeleiding nodig hebben. Zij beschikken straks wel over een eigen zit/slaapkamer.

Tijdens de rondleiding in de nieuwbouw wees de heer Blokland van CuraMare de raadsleden op de prachtige voorzieningen, toegepaste technieken, de mooie interieurinrichting -door de gezamenlijke ondernemers van Goeree Overflakkee geleverd- en de luxe hotelkamers. Hier kunnen patiënten verblijven die kortdurende zorg nodig hebben. Daarnaast biedt de nieuwe voorziening plaats aan verpleeghuispatiënten, zoals die voorheen in De Samaritaan verpleegd werden.

Zuidwester
De heer Van Waardenburg en mevrouw Baroch, beiden lid van de Raad van Bestuur van Zuidwester ontvingen de raadsleden in het gebouw de Meerpaal op het terrein van Hernesseroord. Hier kregen de raadsleden informatie over de ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg. Daarnaast vertelde een bewoonster hoe zij woont, welke zorg zij ontvangt, over haar huidige werk, over de omgang met haar persoonlijke begeleider en haar wens om regulier werk te kunnen gaan verrichten. Vervolgens werd een toelichting op de onderscheidende zorg, de extramurale zorg, gegeven.

Zuidwester verleent aan 1.000 cliënten intramurale zorg (24 uur instellingszorg) en aan ongeveer 300 cliënten extramurale zorg. In het bijzonder die laatste groep komt vanaf 2015 voor rekening van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit betreft mensen met een beperking die (nog) thuis wonen en gebruik maken van logeermogelijkheden om de thuissituatie te ontlasten.

De raadsleden bezochten vervolgens de kinderboerderij, die vernieuwd is na de brand van twee jaar geleden. Ook de prachtige tuinkas die vorig jaar in gebruik is genomen, werd bezocht. In de kas zijn planten te koop en ook diverse kunstwerken. Deze zijn gemaakt door bewoners die binnen hun dagbesteding bezig zijn met het vervaardigen van schilderijen. Zo werd ook kennisgemaakt met de kunstzinnige ‘neusmannen' die ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Hernesseroord zijn gemaakt.