Geschonken VR-brillen zorgen voor minder pijn en stress

Foto

In de week van maandag 28 juni 2021 schonk Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland 4 virtual reality brillen aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Het ziekenhuis zet de brillen binnenkort in op de Intensive Care en Kinderafdeling. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van zo’n VR-bril ervoor zorgt dat patiënten, jong en oud, minder pijn en angst ervaren tijdens hun behandeling en opname.

Minder pijn, angst en stress voor patiënten
Bij patiënten van alle leeftijden roepen medisch behandelingen pijn, angst en stress op. Met behulp van de VR-brillen kunnen patiënten volledig opgaan in een virtuele wereld de helpt deze pijnlijke en stressvolle situatie te vervangen door een positieve virtuele ervaring. Omdat de hersenen en zintuigen van patiënten iets anders hebben waarop ze zich kunnen concentreren, dankzij virtual reality, is de pijnbeleving bewezen lager. Het ziekenhuis start binnenkort met de toepassing van de brillen op de Intensive Care en de Kinderafdeling. Afdelingshoofd IC Marieke van Splunter: "Patiënten op de IC die wekenlang alleen de 4 muren van hun kamer zien, krijgen zo de kans om even af te reizen naar een andere plaats die zij prettig vinden, zoals bijvoorbeeld een bos of strand."

Ook op de Kinderafdeling is men erg blij met de mogelijkheden die de brillen bieden: "De bril helpt bij het verminderen van pijn, angst en stress bij bepaalde ingrepen. Wij kunnen precies zien wat het kind ziet via de bril, waardoor we direct kunnen inspelen op hun belevingswereld", aldus Nathalie Hoogervorst, afdelingshoofd van de Kinderafdeling.

Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland
"Het positieve effect van het gebruik van deze speciale brillen sluit helemaal aan op het doel van onze stichting", vertelt Karel Olsthoorn, voorzitter van de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland die sinds 2007 bestaat. "Het geld dat wij als stichting ontvangen vanuit giften, donaties en legaten, stellen wij beschikbaar aan het ziekenhuis voor projecten die de zorg, diagnostiek en behandeling van patiënten verbeteren. Het ziekenhuisbudget biedt vaak te weinig mogelijkheden voor deze belangrijke extra’s, daarom zetten wij ons als stichting in om juist die zaken te realiseren." Het komt regelmatig voor dat mensen in hun testament een bedrag van hun vermogen schenken aan de stichting en daarmee aan het ziekenhuis. Soms omdat ze daar zelf goed verzorgd zijn of gewoon omdat ze het ziekenhuis een warm hart toedragen. Zo ontving de stichting laatst een legaat van de heer J. Breen uit Ouddorp.

Wilt u ook vriend worden van het ziekenhuis? Kijk dan voor meer informatie op: www.vrienden.zhsdirksland.nl.

Foto: Afdelingshoofd Marieke van Splunter (links) ontvangt één van de brillen van Arna de Wit, penningmeester van de stichting.

DeltaFiber