Geslaagde informatiemarkt Dag van de Beroerte

13 Mei 2014 was de Europese Dag van de Beroerte. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis organiseerde voor belangstellenden een informatiemarkt over beroerte (CVA). Tijdens de informatiemarkt konden patiënten en bezoekers zich laten informeren over het verminderen van risico's op een beroerte en wie kunnen helpen met het oppakken van het leven na een beroerte.

De gratis risicotesten waren enorm in trek. Vele bezoekers hebben hun cholesterol, bloedsuiker en bloeddruk laten meten of laten testen of zij last hebben van boezemdefibrilleren.

Bij de ergotherapie, fysiotherapie en logopedie waren handige hulpmiddelen en testen aanwezig voor mensen die een beroerte hebben gehad. De ergotherapeut leert patiënten met kleine hulpmiddelen het dagelijks handelen weer op te pakken. Zo kan een bordopzetrand helpen om het bord leeg te eten met één hand. De fysiotherapeut helpt patiënten met bewegen. Hoe kun je omgaan met evenwichtsverlies of bewegen bij een verkleind zichtveld? Logopedie vervolgens kan helpen bij spreken en slikken door samen speciale oefeningen te doen. Voor een luisterend oor en lotgenotencontact konden bezoekers terecht bij de Nederlandse CVA-vereniging.

Iedere tweede dinsdag in mei worden in heel Europa diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te besteden aan beroertes. Nog steeds weten heel veel mensen niet wat een beroerte of een CVA is en zullen dus ook niet weten hoe je deze moet herkennen en welke actie men moet nemen. Ieder jaar krijgen circa 41.000 personen een CVA. Een enorm aantal. Belangrijk dus om te weten wat een CVA is en hoe te handelen als men er mee geconfronteerd wordt. Hiermee kunnen het aantal ernstige en fatale gevolgen enorm terug gedrongen.