Geslaagde scootmobieltocht

Foto

Op maandagmiddag 7 juli 2014 hield het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) in samenwerking met I.V.N. (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid) een natuurscootmobieltocht. Vertrekpunt was de tennisclub Melissant alwaar alle deelnemers bijeenkwamen. Na een korte duidelijke uitleg van de I.V.N. natuurgids Cor Both, die met deze scootmobielnatuurtocht zijn praktijk gedeelte van de opleiding tot natuurgids I.V.N. afrondde, kwam de stoet van 24 deelnemers, 3 natuurgidsen en 1 examinator van I.V.N. op gang.

Via een route door Cor Both uitgestippeld, reden ze door de polder van Melissant en een stuk door de Slikken van Flakkee. Een route die goed toegankelijk moest zijn voor scootmobielers en ook voor de partners van scootmobielrijders die meereden op de fiets. Cor wist veel te vertellen over de natuur onderweg in al zijn facetten. Op z'n tijd was er een stop alwaar Cor de deelnemers vertelde over hetgeen ze konden zien. Cor liet de deelnemers met andere ogen kijken naar de overweldigende natuur van de omgeving van Melissant.

Een mooi onderdeel was om met z'n allen even 2 minuten stil te zijn en de natuur, in alle stilte, in je op te nemen. Op deze manier komt de natuur via geluid nog intenser bij je binnen. Mooi om na de 2 minuten stilte even te delen wat er waargenomen werd per persoon. Een ander bijzonder moment was dat de gidsen met een kleine groep gingen kijken naar de berm en wat daarin te zien is. Bijzonder is dan om waar te nemen als je klein gaat kijken dat er zoveel verschillende planten, grassen en andere natuur elementen te zien zijn. En ook leerzaam om de namen een keer te horen van wat je zoal ziet om je heen. Het rijden samen met een I.V.N. gids laat je werkelijk de natuur meer beleven. Cor Both is dan ook geslaagd voor zijn praktijkgedeelte voor de opleiding I.V.N. gids.

De mensen van het P.G.G.O. vonden het een waardevolle aanvulling voor hun scootmobieltochten. In een gezamenlijk koffiedrinken na het rijden van de tocht werd er nog even na genoten van deze tocht met elkaar. Het P.G.G.O. feliciteert Cor Both met het behalen van dit praktijkgedeelte. Ze hopen in de toekomst vaker scootmobieltochten met een gids te houden.

Het P.G.G.O. dankt hierbij de Tennisclub Melissant voor het gastvrije ontvangst, de I.V.N. gidsen voor het delen van hun kennis, en natuurlijk alle deelnemers aan deze scootmobieltocht voor hun enthousiaste deelname aan deze tocht. Graag tot de volgende keer. Voor informatie over de scootmobieltochten van P.G.G.O zie de website www.toegankelijkflakkee.nl.

DeltaFiber