Gevangenisstraf geëist vanwege drugslab en opslag chemicaliën

Breda - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag 29 maart 2011 bij de rechtbank Breda tegen zes verdachten gevangenisstraffen van twee tot zes jaar geëist. In totaal eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket 26 jaar celstraf tegen de verdachten, die waren betrokken bij een drugslaboratorium in Breda en een opslag voor drugschemicaliën in Ooltgensplaat.

Het laboratorium in een loods in Breda werd in oktober 2008 ontdekt een brandmelding. Een brandweerman raakte bij het blussen gewond omdat een bijtend zuur door zijn beschermende kleding vrat.

In de loods bleek op zeer grote schaal BMK te worden geproduceerd, een grondstof voor amfetamine. Omwonenden verklaarden later dat zij al langer dan een jaar een chemische lucht hadden geroken. De huurder van het pand was een op het oog keurige gepensioneerde zakenman.

Een maand na de brand in Breda ontdekt de FIOD in een loods in Ooltgensplaat duizenden liters chemicaliën voor de productie van synthetische drugs. Het FIOD-onderzoek bracht aan het licht dat de loodsen in Breda en Ooltgensplaat onlosmakelijk aan elkaar verbonden waren.

Het strafproces wordt vandaag en donderdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten. De rechtbank doet naar verwachting op 14 april 2011 uitspraak.