Groen Vinkje voor stomazorg in Van Weel-Bethesda Ziekenhuis

logo-curamareHet Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft weer het groene vinkje voor goede stomazorg van de Nederlandse Stomavereniging ontvangen. Het vinkje geeft aan dat stomazorg in het Dirkslandse ziekenhuis goed georganiseerd is op aspecten die de Nederlandse Stomavereniging belangrijk vindt.

Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen stomazorg voor mensen die een stoma voor de dikke of dunne darm (colo- of ileostoma) hebben of krijgen en stomazorg voor mensen die een urinestoma hebben. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft voor beide soorten stomazorg het groene vinkje gekregen.
 
Stomapatiënten hebben door hun ziekte of aandoening een kunstmatige uitgang voor urine en/of ontlasting. De ontlasting kan niet meer via de natuurlijke weg het lichaam verlaten en wordt opgevangen in een stomazakje. In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis worden stomapatiënten en hun familie tijdens en na de behandeling begeleid door een in stoma- en wondzorg gespecialiseerde verpleegkundige.
 
De Nederlandse Stomavereniging heeft samen met patiënten, stomaverpleegkundigen, chirurgen en urologen dertien normen voor goede stomazorg vastgesteld, variërend van eisen waar het behandelteam aan moet voldoen tot nazorg, informatievoorziening en scholing. Voldoet een ziekenhuis aan deze normen, dan ontvangt de instelling een groen vinkje. Via www.stomazorgwijzer.nl kunnen stomadragers de zorginstellingen die stomazorg leveren met elkaar vergelijken.