Nu op de radio: Archipel bij nacht

Havengebied Stad aan 't Haringvliet krijgt grote opknapbeurt

Foto

Robuuste ijzeren paaltjes en lantaarns, meerpalen met QR-codes, een weeghuisje dat dient als hangplek voor ouderen: de haven van Stad aan 't Haringvliet gaat de komende maanden flink op de schop. Uit een inventarisatie uit het dorp bleek dat een opknapbeurt van het havengebied de hoogste prioriteit had. Wilco Blok, Piet Diepenhorst en Esther Korteweg vormden namens de dorpsraad de ontwerpgroep en kwamen samen met inwoners en betrokkenen tot een ambitieus plan. Dit werd op dinsdag 12 juni 2012 gepresenteerd in het bij de haven gelegen Theehuis.

In het sfeervolle Theehuis aan de haven waar de veranderingen plaats gaan vinden, werden de plannen uit de doeken gedaan en waar nodig toegelicht door de twee mannelijke dorpsraadleden en wethouder Kleingeld (PvdA) namens gemeente Middelharnis. Enthousiast vertelden de betrokkenen over hoe het plan tot stand kwam. Piet Diepenhorst: "In 2007 is een werkgroep opgericht met als doel de leefbaarheid hier te verbeteren en te achterhalen wat er leeft onder de bewoners. We hebben iedereen een linnen tas gegeven met de tekst 'Welke boodschap heeft u voor Stad?' zodat iedereen de mogelijkheid had iets te doen." Alle ideeën uit het dorp zijn gerubriceerd en vervolgens op een avond in verenigingsgebouw het Trefpunt toegelicht. Vervolgens konden de inwoners stemmen door middel van stickertjes, grote winnaar van de avond was het opknappen van het havengebied. Verschillende overlegsessies over dit onderwerp volgen met omwonenden, de watersportvereniging, jachthaven Atlantica, de gemeente en leden van het Stadsoverleg. Het uiteindelijke budget werd door gemeente Middelharnis op 144.000 euro gesteld.

Wethouder Bert Kleingeld roemt het in zijn ogen verrassende en verfrissende plan. "Ze houden rekening met de historie, maar ook met het parkeren en wandelen langs de haven en willen meerdere doelgroepen bereiken. De werkgroep heeft een hoge ambitie en heeft actief ingezet op vrijwilligers om dingen te kunnen realiseren. De gemeente is dan ook zeer verheugd erover en hoe het tot stand is gekomen."

Route met hotspots
Het basisconcept is een route langs de haven met diverse hotspots, zo legt architect Wilco Blok uit tijdens zijn presentatie. "We hebben bijvoorbeeld een muraltmuurtje, maar niemand weet meer dat het een extra waterkering was. Daarom zetten we overal meerpalen neer met informatie, daar kan bijvoorbeeld ook een QR-code voor de mobiele telefoon op. Het is nu een beetje rommelig, we willen meer structuur en eenheid, het wordt een stoere, robuuste en authentieke haven!" Naast de muraltmuur worden ook de coupure en de sluis aangepakt. Eerstgenoemde wordt gerestaureerd, op de dijk bij de sluis verrijst een trap van ongeveer vijf meter breed die ook dienst kan doen als tribune tijdens bijvoorbeeld de Stadse dag. Uitrusten of picknicken kan ook op een betonnen bankje waar vandaan precies door de sluis op het Haringvliet kan worden uitgekeken.

Met ijzeren paaltjes worden wandelaars vanaf de Zeedijk naar de haven getrokken en kunnen ze direct langs het water lopen. Nu zijn de parkeerplaatsen nog aan de binnenkant en moeten bezoekers daar omheen. Het tot stand komen van de paaltjes tekent de gemeenschapszin van het dorp: een plaatselijke ondernemer is bereid gevonden ze tegen een scherpe prijs te leveren. Ook voor een andere hotspot op de route, een moderne versie van het oude weeghuisje, is niet ver gezocht om deze te realiseren. S.S.P.B. (Stichting Samenwerkingsverbond Praktijkbegeleiding Bouw) Goeree-Overflakkee gaat deze plek bouwen als leerproject, daarna kan het halfopen weeghuisje functioneren als hangplek voor ouderen. Het geheel wordt sfeervol afgemaakt door robuuste lantaarns op de hoeken van de haven.

Het eerste onderdeel van het plan is inmiddels gerealiseerd. Bij het Theehuis staan al enkele paaltjes die de uitbaters de gelegenheid geven voor een terras en de verkeersveiligheid verbeteren. De hele renovatie moet nog voor het eind van dit jaar klaar zijn.